Iepirkšanās drudzis decembrī vairo zagļu aktivitāti

Decembris pamatoti uzskatāms par drošības risku kulminācijas mēnesi, kad ievērojami palielinās ne vien dažādu apdraudējumu skaits, bet arī to daudzveidība, norāda G4S Latvia eksperti.

«Decembrī ik gadu palielinās dažādu negadījumu skaits – to veicina gan laika apstākļi, gan ar gada nogales svētku periodu saistītie aspekti – aktīva iepirkšanās un paaugstināts stress, līdz ar to neuzmanība,» sacīja G4S pārstāve Ilze Jermacāne.

Bīstamākie nelaimes gadījumi esot saistīti ar ugunsdrošību, ko svētku gaidīšanas laikā lielā mērā ietekmē sveču dedzināšana Adventes vainagā vai eglēs, kā arī plaša dažādu elektroinstalāciju izmantošana, kuru tehniskais stāvoklis nav pārbaudīts. «Tāpat «iepirkšanās drudzi» naski izmanto garnadži – aizmirstus makus un kredītkartes, nevērīgi pieskatītus iegādātos pirkumus u.c.,» informē Jermacāne.

G4S eksperti norāda, ka drošības risku intensitāte katru gadu ir cikliska, ko ietekmē gan ikgadēji jeb regulāri un paredzami apstākļi (apkures sezona, rudens, tumšais laiks un bieza apģērba valkāšana ikdienā, karstais laiks un vaļā atvērti logi), gan arī neregulāri faktori, piemēram, ekonomiskā recesija.

Laikā pirms gada nogales svētkiem ne vien Latvijā, bet daudzviet pasaulē kopumā novērojams paaugstināts zādzību risks – gan mājokļos, gan dažādās sabiedriskās vietās, piemēram, sabiedriskajā transportā, Ziemassvētku gadatirgos un tirdzniecības centros.

«Drošības apdraudējumu tirdzniecības vietās paaugstina, piemēram, siltās un biezās virsdrēbes, kas nereti apgrūtina identificēt zagļu «aktivitātes». Taču, tā kā fiziskās apsardzes klātbūtne vairumā gadījumu ir papildināta ar videnovērošanas sistēmu, redzeslokā regulāri nonāk dažāda vecuma likumpārkāpēji,» informē Jermacāne.

Kopumā G4S darbinieku novērojumi liecina, ka zagļi izmanto nevis jaunas, unikālas metodes, bet gan cilvēku neuzmanību un steigu. Garnadži iemanījušies arī izmantot iespēju nozagt cilvēku iegādātos pirkumus, nereti pat veikalu autostāvvietās bez uzraudzības atstātos iepirkumu ratiņus ar jau iegādātām precēm.

Pārpildītos tirdzniecības centrus un lielo cilvēku burzmu garnadži tradicionāli izmanto savā labā. Starp patērētāju raksturīgākajām kļūdām jāmin:

1. iepirkumu novietošana autotransporta salonā labi pārredzamā veidā;

2. rokassomiņu un citu personīgo mantu atstāšana bez uzraudzības pārģērbšanās kabīnēs;

3. maka ielikšana «azotē» vai ārējā kabatā, steidzoties pēc nākošā pirkuma u.c.