Par cigarešu kontrabandas organizēšanu aiztur VID amatpersonu [papildināta]

Sadarbojoties ar vairākām tiesībsargājošajām iestādēm, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) izdevies aizturēt vairākus plaši pazīstamus noziedzīga grupējuma pārstāvjus, kā arī vienu paša VID darbinieku, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas nodaļā.

VID informē, ka pagājušajā nedēļā - 9.decembrī - aizturētas četras iespējamās kontrabandas organizēšanā iesaistītās personas - vairakkārt tiesāts organizēta noziedzīga grupējuma vadītājs, kuru VID apzīmē ar saīsinājumu "R.K.", norādot, ka viņš jau sen ir nonācis gan tiesībsargājošo iestāžu, gan masu mediju redzeslokā.

Tāpat aizturēti divi noziedzīgā grupējuma locekļi, taču VID šo noziedzīgo grupējumu, norādot uz izmeklēšanas interesēm, nekonkretizē, kā arī viens VID darbinieks - Grebņevas muitas kontroles punkta maiņas vecākais.

VID informē, ka 9.decembrī aizturēta arī kāda cita kriminālajās aprindās labi zināma, bet ar šo kriminālprocesu nesaistīta persona, ko pats VID apzīmējis ar "G.B." un kas nodota Valsts policijai.

VID Komunikācijas nodaļas priekšniece Agnese Grīnberga aģentūrai LETA ne apstiprināja, ne noliedza, ka aizturēti ir agrāk tiesātie un kriminālajās aprindās labi zināmie Raitis Kononovs ar iesauku Koņs un Latgales kriminālā grupējuma līderis ar iesauku Babaha jeb Genādijs Babahins.

Sestdien, 11.decembrī, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa noziedzīgā grupējuma vadītājam un vienam grupējuma loceklim piemēroja apcietinājumu, bet lūgums apcietināt arī VID darbinieku tika noraidīts.

Šī iemesla dēļ VID Muitas kriminālpārvaldes izmeklētājs VID darbiniekam piemēroja ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus, tostarp aizliegumu ieņemt amatu VID. VID darbinieks ir atstādināts no dienesta pienākumu pildīšanas. Otram grupējuma loceklim tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

VID informē, ka recidīvistus un valsts amatpersonu izdevies aizturēt, pateicoties sadarbībai ar Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldi, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, kā arī Valsts robežsardzi.

VID informē, ka kriminālprocess sākts jau šā gada 24.oktobrī, kad Grebņevas muitas kontroles punktā tika atklāta 6,5 miljonus liela kontrabandas cigarešu krava.

Šajā dienā arī tika veikta Latvijā iebraucošo kravas automašīnu un piekabju pārbaude, kuras rezultātā tika atklāta liela apjoma kontrabandas cigarešu krava, kas bija paslēpta kādā kravas mašīnā. VID turpināja izmeklēšanu un 9.decembrī Grebņevas muitas kontroles punktā veica vērienīgu kratīšanu un apturēja visu automašīnu un personu pārvietošanos.

Šajā pašā dienā arī tika aizturētas visas piecas personas.

Kriminālprocess tika sākts šā gada 24.oktobrī pēc Krimināllikuma 190.panta 2.daļas par liela apmēra kontrabandu, bet 3.decembrī tas pārkvalificēts pēc 190.panta 4.daļas, kas par kontrabandu, ja to izdarījusi organizēta grupa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Plašāka informācija izmeklēšanas interesēs netiek sniegta.

Svarīgākais