Madonas maniaks joprojām nav notiesāts

Lietu par tā dēvēto Madonas maniaku Māri Meieru, kuru 2008. gada augustā noķēra Spānijas policija, tiesa joprojām nav sākusi skatīt. Madonas novadā dzīvojošie satraucas par neziņu, kas saistīta ar maniaka iztiesāšanu, un dzīvo bailēs.

Gaida tiesu

2008. gada augustā Spānijas pilsētā Tenerifē notika slepkavība, kurā nogalināja Latvijas pilsoni Kristīni Zaikovu. Tajā pašā laikā Latvijā, netālu no Madonas kādā ezerā atrada viņas 2007. gada oktobrī bez vēsts pazudušās māsas Aigas mirstīgās atliekas. Abās slepkavībās aizdomās tiek turēts bijušais fotogrāfs M. Meiers.

"Tenerifes ieslodzījuma vieta ir apstiprinājusi, ka tiesa vēl nav bijusi un ka M. Meiers joprojām atrodas ieslodzījumā, gaidot tiesas sēdi. M. Meieram piemērojamais sods būs zināms tikai tad, kad sāksies tiesas process. Jautājums par personas nodošanu soda izciešanai Latvijā ir risināms tikai pēc soda piespriešanas," Neatkarīgā uzzināja no Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta (ĀM KD). Lietas virzībai seko arī Latvijas vēstniecība Spānijā.

Lūdz izdot Latvijai

Ģenerālprokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks norāda, ka jau labu laiku iepriekš Latvija ir nosūtījusi lūgumu izdot M. Meieru. "Spānijas kompetentā iestāde ir izskatījusi Latvijas lūgumu un piekritusi M. Meieru izdot, bet tikai pēc tam, kad Spānijā būs pabeigts kriminālprocess (kas var ietvert arī tiesvedības laiku un soda izciešanu, ja tāds tiek piespriests). Latvija var lūgt izdot viņu uz laiku, lai veiktu nepieciešamās darbības šeit, pēc tam nododot viņu atpakaļ," komentē A. Vasks.

Neatkarīgā jau ziņoja, ka 2008. gada septembrī divi Valsts policijas darbinieki gandrīz nedēļu atradās komandējumā Spānijā, kur nopratināja M. Meieru. Lai arī aizdomās turētais nav atzinies, policijas pārstāvji tolaik guva pārliecību, ka minētais vīrietis ir izdarījis slepkavību arī Latvijā.

Par Spānijā izdarīto slepkavību M. Meieram saskaņā ar šīs valsts likumdošanu draud 30 gadu cietumsods, bet pēc Latvijas likumiem viņu var notiesāt pat ar mūža ieslodzījumu.

Bailēs no slepkavas

Madonas novada Liezēres pagasta iedzīvotāji joprojām satraucas, kur atrodas abu meiteņu slepkava. Neatkarīgās lasītāja Anna (vārds mainīts) atzīst, ka M. Meieru nedaudz pazinusi, tādēļ jo īpaši esot bail, kur viņš pašlaik atrodas. "Pirmkārt, man bija milzīgs šoks, kad uzzināju, ko viņš izdarījis! Un tāpēc vēl jo vairāk gribu zināt, kas tagad notiek un kāds spriedums viņam pasludināts. Kur viņš vispār ir – Latvijā, Kanāriju salās vai Spānijā?" ir uztraukusies Anna. Viņa piebilst, ka to vajag noskaidrot, jo "ir bailes par to, kas varētu notikt, ja viņš atrastos brīvībā".

Aigas un Kristīnes mātei Saulcerītei Zaikovai emocionāli ir smagi atcerēties notikušo. Viņa ir sašutusi, ka neviens nespēj sniegt informāciju par pašreizējo situāciju. "Vērsos ĀM KD, lai kaut ko noskaidrotu. Bet viņi neko nezina un nesaka. Zinu tikai to, ka viņš ir Spānijā apcietinājumā, bet tiesa vēl nav bijusi, un nav zināms, kad būs," stāsta nogalināto meiteņu māte.

Saulcerīte pašlaik cenšas dabūt adresi Spānijā, uz kuru varētu nosūtīt vēstuli. Cerībā, ka viņai paskaidros, kas notiek un ar ko jārēķinās. "Tik tālu nemaz neaizdomājos, kas vēl varētu notikt, ja viņš būtu brīvībā, jo runāt par tādu cilvēku... nenormāli," caur asarām bilst Saulcerīte.

Svarīgākais