Par viltotu norēķinu karšu izgatavošanu aizturēta četru personu grupa

Ekonomikas policijas pārvaldes (EPP) darbiniekiem izdevies aizturēt četru personu grupu, kas nodarbojās ar norēķinu karšu viltošanu, izplatīšanu un izmantošanu gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām.

Šā gada 29.novembrī un 1.decembrī Rīgā EPP darbinieki aizdomās par norēķinu karšu viltošanu, izplatīšanu un šādu viltojumu izmantošanu aizturēja četru personu grupu - 20 un 21 gadu vecus vīriešus. Viltotās norēķinu kartes izmantotas dažādās tirdzniecības vietās Rīgā, citās Latvijas pilsētās, kā arī ārpus valsts robežām, aģentūru LETA informēja Valsts policijas preses pārstāve Linda Neimane-Zobena.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka jaunie vīrieši viltotās norēķinu kartes izgatavoja kādā dzīvoklī Pārdaugavā. Sankcionētas kratīšanas laikā policijas darbinieki dzīvoklī atrada un atsavināja vairāk nekā 200 viltotas norēķinu kartes, to sagataves, dārgu tehniku šo nelikumīgo darbību realizācijai, viltotus ārvalstu dokumentus, kā arī citus lietiskos pierādījumus.

Par minēto faktu sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma (KL)193.panta 3.daļas - par finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa viltošanu, kā arī par šāda viltojuma izplatīšanu vai izmantošanu, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu. Tāpat process ir sākts pēc KL 193.1 panta 1.daļas - par tādu datu iegūšanu, izplatīšanu vai izmantošanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli. Minētais likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Viens no grupas dalībniekiem jau iepriekš Lielbritānijā sodīts par norēķinu karšu viltošanu.

Visiem aizturētajiem kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.