Krāpnieku nagos iekrituši latgalieši - no konta izzagti 18 000

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Iesākoties 2022.gadam, Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde turpina saņemt informāciju par krāpšanas gadījumiem, kuros nezināmas personas uzdodoties par bankas darbiniekiem vai piedāvājot iesaistīties apšaubāmos finanšu darījumos, ir izkrāpušas no iedzīvotājiem ievērojamus naudas līdzekļus. Kopumā no 1.janvāra līdz 12. janvārim no Daugavpils, kā arī Rēzeknes un Augšdaugavas iedzīvotājiem ir izkrāpti vairāk nekā 18 tūktoši eiro. Par dotajiem faktiem ir uzsākti kriminālprocesi un notiek izmeklēšana.

Par spīti nepārtrauktiem Valsts policijas brīdinājumiem un aicinājumiem iedzīvotājiem būt vērīgiem un uzmanīgiem, Valsts policija laika posmā no 1. janvāra līdz 12. janvārim kopumā ir saņēmusi 4 iesniegumus par gadījumiem, kad personām ir izkrāpti finanšu līdzekļi. Kopumā krāpnieki no iedzīvotājiem izkrāpuši 18 072 eiro. Lai gan lielākoties iedzīvotāji ir vērīgi un nepakļaujas krāpnieku darbībām, tomēr var novērot, ka aizvien no personām ar viltu tiek izvilināta personīgā informācija.


6.janvārī Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Daugavpils iecirknis saņēma iesniegumu no 1952.gadā dzimušas sievietes, kurai persona, uzdodoties par bankas darbinieku, izkrāpa 4200 eiro.


Pirmdien, 10.janvārī analoģisku situāciju piedzīvoja 1977.gadā dzimis Daugavpils iedzīvotājs, kuram viltus bankas darbinieki izkrāpa 9648,75 eiro.
Savukārt, 6.janvārī Daugavpils iecirknis saņēma iesniegumu no 1986.gadā dzimuša vīrieša, kurš 2021.gada 10.augustā ieguldīja finanšu līdzekļus investīciju platformās. Šajā gadījumā tika konstatēts, ka no personas izkrāpti 4117 eiro.


Nepatīkamu situāciju piedzīvoja arī kāds Rēzeknes novada, Ilzeskalna pagasta iedzīvotājs, kuram krāpnieki nosūtīja saiti uz viltus interneta vietni, kas vizuāli atgādina DPD Latvija interneta mājaslapu, līdz ar ko tika izvilināti norēķinu karšu dati, kā rezultātā izkrāpta nauda - 106,88 eiro.


Valsts policija atkārtoti atgādina, ka pats drošākais veids kā pārbaudīt vai zvanītājs ir krāpnieks, ir lūgt personu sniegt informāciju latviešu valodā. Krāpnieki nepārzina latviešu valodu un nekavējoties sarunu pārtrauc, kas norāda uz to, ka zvanītāja mērķis ir bijis finanšu līdzekļu izkrāpšana.
Jāpiemin, ka noziedznieki izdomā arvien jaunus veidus, kā nelikumīgi iegūt finanšu līdzekļus. Lai pasargātu sevi, Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt pārlieku uzticīgiem, sargāt savu personīgo informāciju, nevienam ne telefoniski, ne rakstiski neatklāt banku kontu piekļuves datus, nevērt vaļā aizdomīgos e-pastos saņemtas saites un kritiski izvērtēt jebkuru saņemto informāciju! Ja zvanītāja numurs nav pazīstams, tad sarunas laikā esiet piesardzīgi un neizpaužat personīgo informāciju. Ja telefonkrāpnieki steidzina un mudina pieņemt ātrus, nepārdomātus lēmumus, tad pārtrauciet sarunu!
Gadījumos, ja ir izkrāpti finanšu līdzekļi, aicinām nekavējoties sazināties ar savu banku, kā arī jāraksta iesniegums policijā: elektroniski bez e-paraksta portālā www.latvija.lv vai elektroniski ar e-parakstu, sūtot uz pasts@vp.gov.lv. Plašāka informācija par to, kā ziņot policijai atrodama Valsts policijas mājaslapā - https://www.vp.gov.lv/lv/ka-zinot-policijai. Savukārt riska informāciju par dažādām aizdomīgām darbībām interneta vidē iespējams nosūtīt izskatīšanai policijai mobilajā lietotnē Mana Drošība.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.