Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Par padomju lielgabala zādzību Jēkabpilī uzsāks kriminālvajāšanu [papildināts]

© Kaspars Krafts / F64

Valsts policija Austrumzemgales prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pagājušā gada 7.decembrī nodevusi kriminālprocesu par piemiņas zīmes - lielgabala zādzību no padomju memoriāla Jēkabpilī, Rīgas ielā 205, informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa.

Šajā lietā par aizdomās turēto atzīta viena persona.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka 76,2 milimetru divīzijas lielgabals "ZIS-3" bez lafetes, kas bija uzstādīts virs kapa, kurā apbedīti Otrā pasaules karā kritušie padomju armijas karavīri, tika nozagts 2021.gada 24.februārī pēc plkst.2 naktī. Izmantojot frontālo iekrāvēju "Cheng Gong", lielgabals tika aizvesta uz Krustpils novadu un iemests Daugavā.

Policija konstatējusi, ka lielgabala zādzības laikā ar trosēm sabojāti trīs Jēkabpils parka teritorijā augoši koki, kā rezultātā Jēkabpils pilsētas pašvaldībai nodarīti materiālie zaudējumi 287,54 eiro vērtībā.

Likumsargi noskaidroja iespējamo vainīgo personu, un 1970.gadā dzimušais vīrietis atzina veiktās darbības.

Izmeklēšanas rezultātā tika iegūti un nostiprināti, policijas ieskatā, pietiekami pierādījumi un lieta nodota Auzstrumzemgales prokuratūrai vajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 228. panta trešās daļas par kapa apgānīšanu un 109. panta otrās daļas par patvaļīgu koku bojāšanu.

Par minētajām darbībām saistībā ar kapa apgānīšanu draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt par koku bojāšanu vainīgajam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods.

Jēkabpils mājaslapā sadaļā pie apskatāmām piemiņas vietām minēts, ka Otrā pasaules kara memoriāls tika atklāts 1976.gadā. Tas veltīts deviņu Padomju Savienības karavīru piemiņai, kas krituši cīņās nacistiskās Vācijas karaspēku. Lielgabals bija uzstādīts pie karā kritušo padomju armijas un latviešu strēlnieku korpusa virsnieku apbedījuma.

Kā uzsvēra Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP), piemiņas zīme - lielgabals - nav pašvaldības īpašums un tas neatrodas tās bilancē, tādēļ pašvaldība tā meklēšanā neiesaistās. Turklāt pašvaldībai nav zināms, kur tas atrodas pēc nozagšanas.

Ragainis piebilda, ka entuziastu grupa Daugavā veikusi skenēšanu, taču nozagto lielgabalu tā arī upē neatrada.

"Pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu par piemiņas vietas sakārtošanu, demontējot monumenta vietu un pārvedot to uz Brāļu kapiem, kā arī par kritušo kareivju pīšļu pārapbedīšanu. Mēs esam lūguši Krievijai saskaņojumu šīm darbībām. Kad to saņemsim, tad arī cieņpilni rīkosimies," sacīja Ragainis.