Ostā konteinerā aiz apavu kastēm atrod 8 miljonus kontrabandas cigarešu "Marlboro"

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki Rīgas Brīvostas muitas kontroles punktā kādā konteinerā no Ķīnas atrada aiz apavu kastēm paslēptus vairāk nekā astoņus miljonus kontrabandas cigarešu "Marlboro", kas, iespējams, ir šī zīmola viltojums.

Kā aģentūra LETA uzzināja VID Komunikācijas nodaļā, 1.decembrī Muitas kriminālpārvaldes darbinieki kravas konteinerā, kurā bija jāatrodas apaviem, atklāja 8 250 000 "Marlboro" markas cigaretes bez akcīzes markām. Pastāv aizdomas, ka minētās kontrabandas cigaretes ir marķētas ar viltotu "Marlboro" zīmolu.

Šis ir jau trešais šogad atklātais šādā veidā transportētais konteiners no Ķīnas, kas bijis gandrīz pilns ar cigaretēm.

VID darbinieki konteinera pārbaudes laikā aiz apavu kastēm atklāja ievērojamu daudzumu "Marlboro" cigarešu bez akcīzes markām. Pēc sākotnējās apskates, virkne cigarešu iepakojuma vizuālo detaļu liecina par to, ka zīmols, visticamāk, ir viltots.

Kravas dokumentos bija norādīts, ka krava ir ceļojusi no Ķīnas caur Roterdamu un Latviju, bet kā kravas saņēmējs minēts kāds uzņēmums Krievijā, taču VID Muitas kriminālpārvaldes speciālisti uzskata, ka patiesībā cigaretes bija plānots tālāk realizēt Lielbritānijā vai Īrijā, kur cigarešu cenas ir ievērojami augstākas nekā Krievijā.

Par to liecina arī brīdinājuma uzraksti uz cigarešu paciņām, kas ir angļu valodā.

Minēto cigarešu paraugi ekspertīzei tiks nosūtīti "Marlboro" preču zīmes īpašniekam. Ekspertīzes slēdziens apstiprinās vai noliegs VID darbinieku aizdomas par viltojumu.

Atklājot minētās cigaretes, VID novērsis valsts budžetam aptuveni 860 000 latu kaitējumu.

Šodien VID sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.panta 2.daļas par kontrabandu caur 15.panta 4.daļu par nozieguma mēģinājumu, ja noziegums nav izdarīts līdz galam no vainīgā gribas neatkarīgu iemeslu dēļ.

Kravas konteiners un tajā atrastās kontrabandas cigaretes patlaban atrodas VID muitas kontroles punkta "0210" teritorijā Rīgas Brīvostā, taču drīzumā tās plānots nodot glabāšanā "Nodrošinājuma Valsts aģentūrai".

VID atzīmē, ka šā gada laikā VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki ir atklājuši un izņēmuši jau vairāk nekā 62 miljonus kontrabandas cigarešu, kā arī cigarešu ražošanai paredzētas 18,24 tonnas tabakas un lielu daudzumu citu cigarešu ražošanas izejmateriālu, kas ir ievērojami vairāk nekā 2009.gadā, kad kopumā tika izņemts līdz tam lielākais cigarešu apjoms - 56 miljoni cigarešu.

Svarīgākais