Jaunieši bieži kļūst par netīrās naudas kurjeriem

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Finanšu krāpnieku organizētās noziedzības shēmās jauna tendence - pēdējā gada laikā īpaši pieaudzis gadījumu skaits, kad 20 līdz 25 gadus veci jaunieši gan apzināti, gan nezināšanas dēļ kļūst par netīrās naudas kurjeriem jeb tā saucamajiem “naudas mūļiem”, lai legalizētu noziedzīgi iegūtos naudas līdzekļus, portālam nra.lv ziņo banka Citadele.

Bankas novērojumi liecina, ka visbiežāk naudas krāpnieku shēmās tiek ievilināti 20 - 25 gadus vecus jaunieši, un lielākoties viņi, pakļaujoties vilinājumam viegli nopelnīt, apzinās, ko dara un kādas sekas šādām darbībām var būt. Tomēr arvien biežāk, arī pašiem neapzinoties, jaunieši tiek ievilināti lamatās un kļūst par organizētās noziedzības krāpniecības shēmu upuriem. Tomēr šī nezināšana nebūt neatbrīvo no sekām un atbildības par izdarīto.

Par netīrās naudas kurjeriem jeb “naudas mūļiem” sauc tādas personas, ar kuru starpniecību noziedzīgās grupas pārvieto un legalizē noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Noziedznieku savervētais “naudas mūlis” palīdz legalizēt nelikumīgi iegūto naudu, piemēram, pārskaitot to starp dažādiem maksājumu kontiem, tādējādi nopelnot komisijas maksu.

“Atsaucoties uz darba sludinājumiem, paziņu vai pat nezināmu cilvēku neticami labiem piedāvājumiem nopelnīt, jaunieši labprātīgi atdod noziedznieku pārvaldībā savus bankas kontus vai arī piekrīt saņemt izkrāpto naudu. Tad to uzreiz izņem bankomātā, pārskaita tālāk un atdod šiem viltvāržiem. Jauniešus ir viegli apvārdot, jo lielai daļai no viņiem vēl nav stabilu ienākumu, bet ir liels vilinājums nopelnīt, neko nedarot.

Lai arī visbiežāk tieši jaunieši iesaistās šāda veida finanšu noziegumos, krāpnieki piesaista arī citas sabiedrības grupas, piemēram, personas, kuras ir sociāli nenodrošinātas un nonākušās naudas grūtībās, bez pastāvīgas dzīvesvietas, jauniebraucējus valstī, bezdarbniekus, un tamlīdzīgi. Redzam arī, ka “naudas mūļiem” tiek ne vien ietekmēta turpmākā sadarbība ar banku, bet, pilnībā nododot savu konta pārvaldību, ilgtermiņā tiek sabojāta kredītvēsture, jo uz jaunieša vārda krāpnieki nereti paņem ātros kredītus, kas pēc tam jauniešiem ir jāatmaksā,” stāsta Kaspars Briška, Citadeles Informācijas tehnoloģiju drošības daļas vadītājs.

Konta atvēršana vai uzņēmuma izveidošana uz sava vārda pēc trešās personas lūguma un to turpmākas pārvaldīšanas nodošana trešajai personai arī ir noziegums, par ko ir paredzēta kriminālatbildība.

Gan apzināta, gan neapzināta iesaistīšanās šādos darījumos ir nelikumīga un par izdarīto jāuzņemas kriminālatbildība. Valsts policija skaidro, šādus noziegumus parasti organizē noziedzīgas grupas, parasti "naudas mūli" var saukt pie atbildības pēc Krimināllikuma 195. panta otrās daļas (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējās vienošanās) vai pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa).

Par Krimināllikuma 195. panta trešajā daļā minēto noziegumu ir paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.