Iznīcinātāja MiG detaļu kontrabandas lietu tiesa skatīs 2011.gada vasarā

Krimināllietu par militārās aviācijas detaļu kontrabandu, kas caur Rīgas lidostu tika organizēta aptuveni pirms trim gadiem, Rīgas rajona tiesa paredzējusi skatīt nākamā gada vasarā.

Kā liecina dati Tiesu informatīvajā sistēmā, krimināllietu pret Viktoru Tarasenko Rīgas rajona tiesa sāks izskatīt 2011.gada 14.jūnijā plkst.10.30. Lietu skatīs tiesnese Lauma Šteinerte.

Muitas lietu prokuratūra kriminālprocesu izskatīšanai Rīgas rajona tiesā nodeva novembra sākumā. 2011.gada jūnijā tiesas priekšā stāsies viena persona, bet pārējā daļā kriminālprocess ir izdalīts un prokuratūrā turpinās lietas izmeklēšanu, aģentūrai LETA iepriekš sacīja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks.

Drošības policija (DP), kas lietu par Krievijā ražotā militārā iznīcinātāja "MiG-29" radiolokācijas tēmēšanas kompleksa sastāvdaļu kontrabandu prokuratūrai nodeva pagājušā gada rudenī, bija lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret trim personām.

Šī kriminālprocesa laikā savulaik tika apcietināts arī aviokompānijas "Konkors" prezidents Sergejs Ratņikovs, kuram piederošās SIA "Flaters" noliktavas telpās blakus Rīgas lidostai tika atrastas iznīcinātāja detaļas.

Prokuratūrā apsūdzība tika uzrādīta tikai vienai personai. Vēl tad, kad lieta atradās DP izmeklēšanā, prokurors uzraudzības kārtībā atcēla visus ierobežojumus, mantas arestus un lēmumus par aizdomās turamo personu statusu, jo bija beidzies kriminālprocesa termiņš, kura laikā var ierobežot personas tiesības, skaidroja Vasks.

Divām personām, pret kurām DP bija lūgusi sākt kriminālvajāšanu, bet kuras patlaban nav apsūdzētas, izdalītajā lietā nav nekāda statusa. Tomēr tas nenozīmē, ka šīs personas nevarētu saukt pie kriminālatbildības, ja gadījumā izdotos savākt nepieciešamos pierādījumus, iepriekš skaidroja Vasks.

Tarasenko, kuram 2011.gada vasarā nāksies stāties tiesas priekšā, apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 190.1 panta 1.daļas - par stratēģiskas nozīmes preču vai citu vērtību pārvietošanu pāri Latvijas robežai jebkādā nelikumīgā veidā. Minētais likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

LETA jau ziņoja, ka pērn februārī tika sākta "Flaters" likvidācija.

"Konkors" un "Flaters" valdes locekle Marina Ratņikova aģentūrai LETA pēc dzīvesbiedra apcietināšanas 2007.gadā noliedza, ka viņš būtu nodarbojies ar kontrabandu. Viņa toreiz izteica aizdomas, ka aviokompānijas prezidenta turēšana izolatorā, vilcinoties uzrādīt konkrētu apsūdzību, kādam ir izdevīga, lai uzņēmums paliktu bez vadītāja laikā, kad noslēgumam tuvojas lidmašīnu tehniskās apkalpošanas centra izveide lidostas teritorijā.

Neilgi pirms Ratņikova apcietināšanas "Konkors" lidostā atklāja lidmašīnu apkopes jeb MRO (Maintenance Repair Overhaul) centru, kas tobrīd bija modernākais Baltijā. Centra celtniecībā un iekārtu iegādē tika ieguldīti vairāk nekā seši miljoni latu.

Drošības policija 2007.gada maijā sāka kriminālprocesu par stratēģiskas nozīmes preču pārvietošanu pāri robežai nelikumīgā veidā un organizētā grupā. Process tika sākts pēc tam, kad Somijas kolēģi Latvijas tiesībsargiem bija atsūtījuši apstiprinājumu par kādā no Rīgas sūtītā kravā uzietām "MiG-29" detaļām.

Toreiz policija paziņoja, ka veiktas vairākas kratīšana trīs firmās un ar tām saistītu personu dzīvesvietās, trīs personas aizturētas. Kriminālvajāšanas sākšanai lieta prokuratūrai tika nodota 2009.gada oktobrī.

Laikraksts "Diena", atsaucoties uz drošiem avotiem, savulaik informēja, ka 2006.gada nogalē Somijā pēc Drošības policijas lūguma tika pārbaudīta krava, ko no Latvijas bija nosūtījusi "Flaters". Krava pavadzīmē bijusi raksturota kā "piecas kastes ar precēm", taču ekspertīzes rezultātā daļa no tās identificēta kā iznīcinātāja "MiG-29" detaļas.

Kratīšanas laikā noliktavā pie Rīgas lidostas tika atrasta "MiG-29" radiolokācijas tēmēšanas kompleksa sastāvdaļa - lāzera tēmēšanas, mērķa noteikšanas un raķešu vadīšanas bloks, kā arī citas detaļas, identiskas Somijā izņemtajām. Iespējams, no Krievijas tās ievestas, apejot muitas kontroli, rakstīja "Diena".

Aviācijas ģenerāļa dēls un bijušais padomju armijas pulkvedis Ratņikovs 2003.gadā tika iekļauts žurnāla "Klubs" miljonāru sarakstā, taču 2005.gadā no tā izkrita, kas skaidrojams ar "Konkora" finansiālajām neveiksmēm 2004.gadā.

Tomēr 2006.gada pavasarī par puses "Konkora" īpašnieku kļuva Baltkrievijas ieroču eksportētāja "BelTechExport" padomes loceklis Aleksandrs Sadovojs un drīz pēc tam "Konkors" sāka lidmašīnu tehniskās apkopes centra izveidi.

"BelTechExport" vārds dažādos interneta resursos atrodams arī saistībā ar aizdomām par ieroču kontrabandu uz Āfrikas un Āzijas valstīm.

Pirms PSRS sabrukuma Ratņikovs veidoja militāru karjeru, pilotējis iznīcinātāju "MiG-29K", piedalījies pirmā padomju aviācijas bāzes kuģa izmēģinājumos, bijis militārā resora pārstāvis Rīgas rūpnīcas "Gidrometpribor" konstruktoru birojā. 1991.gadā viņš pievērsās biznesam, izveidojot savu aviokompāniju.

Ratņikovs ir Rīgā dibinātā "Diplomatic Economic Club" viceprezidents. Šis klubs apvieno Latvijā strādājošo diplomātisko un ekonomisko pārstāvniecību darbiniekus un uzņēmējus.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais