Par dārgu automašīnu zādzību aizturētas 14 personas

Rīgas Kriminālpolicija pēdējā mēneša laikā ir atklājusi vairāku organizētu noziedznieku grupējumu darbību, aizturot 14 personas. Pamatā šie aizturētie ir zaguši dārgās automašīnas - ''Lexus RX300'', ''Lexus RX400'', kā arī ''Honda CRV'' markas automašīnas, norāda Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

No 14 aizturētajām personām desmit atrodas apcietinājumā. Galvenokārt šajos grupējumos darbojās Latvijas pavalstnieki, taču viens grupējums esot bijis starptautisks, un tajā bija iesaistīti arī Lietuvas pilsoņi. Kā atzīmēja Grišins, gandrīz visas aizturētās personas ir rūdīti un profesionāli autozagļi, kuri ar šo rūpalu nodarbojās jau kopš jaunības - 90.gadiem. Lielākā daļa no viņiem ir jau vairākkārt tiesāti par līdzīgiem likumpārkāpumiem.

Grišins pastāstīja, ka augusta beigās ir aizturēta trīs cilvēku grupa, kuriem kopumā tiek inkriminētas piecu automašīnu zādzības, no tām trīs ''Lexus RX300'', viena ''Lexus RX400'' un viena "VW Passat''. Divas no nozagtajām ''Lexus'' markas automašīnām ir atrastas un atdotas to likumīgajiem īpašniekiem.

Septembra vidū vienā dienā tika aizturēti divi grupējumi. Viens grupējums, kurā darbojās gan Latvijas, gan Lietuvas pilsoņi, tiek turēts aizdomās par vienu zādzību un divu ''Honda CRV'' automašīnu zādzību mēģinājumiem. Par līdzdalību šajās zādzībās policija vēl meklē divas personas. Vēl četras personas šajā dienā tika aizturētas par ''Lexus RX300'' zādzību Rīgas centrā.

Savukārt septembra sākumā tika aizturēta piecu cilvēku banda, kuri gan bijuši mazāk profesionāli un nodarbojušies ar vidējas klases automašīnu zādzībām Rīgā un Jūrmalā, tostarp ''Līvu akvaparka'' apkārtnē.

Grišins pastāstīja, ka pie šiem grupējumiem kratīšanas laikā atrastas un izņemtas dažādas elektroniskas ierīces un mehāniskie priekšmeti, kas izmantoti automašīnu zādzību veikšanai.

No desmit apcietinātajiem, kuri tiek dēvēti par ļoti profesionāliem autozagļiem, daļa kādu laiku bija pametusi Latviju, lai ar savu nelikumīgo rūpalu nodarbotos Rietumeiropā, galvenokārt Vācijā. Arī Eiropā viņi tikuši tiesāti. Tagad visi ir atpakaļ dzimtenē, šeit viņiem ir ģimenes. Tikai daži no šiem aizturētajiem lietojot narkotiskās vielas, arī alkohols tiekot patērēts, vien izklaidējoties.