Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Jelgavā 16 gadus iedzīvotāji tikuši pie nelicencētas televīzijas; policija beidzot apturējusi nelegālo rūpalu

© f64.lv, Jānis Saliņš

Valsts policija rosinājusi prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu lietā par televīzijas programmu nelicencētu translāciju, informē Valsts policija.

Valsts policijas amatpersonas, veicot informācijas pārbaudi, bija identificējušas trīs 1966. un 1967.gadā dzimušas personas, kuras galvenokārt Jelgavas novada iedzīvotājiem nodrošināja nelicencētus televīzijas pakalpojumus. Noziedzīgās darbības veiktas kopš 2005.gada, izmantojot iedzīvotāju atpazīstamību iemantojuša datorsalona aizsegu.

Pēc televīzijas antenu un televīzijas signāla uztvērēju uzstādīšanas un konfigurācijas, par pieciem eiro mēnesī abonentiem tika nodrošināta piekļuve Krievijā reģistrētas sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Ntv-Plus", kā arī Latvijas raidsabiedrības SIA "Tet" formātam un translētam audiovizuālajam saturam.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka nelicencēta televīzijas pakalpojumu nodrošināšana ir notikusi starptautiskā mērogā, proti nelicencētu televīzijas pakalpojumu sniegšanu ir atbalstījusi ārpus Eiropas Ekonomikas zonas dzīvojoša persona, kura nelicencēti nodrošina piekļuvi dažādās valstīs, tajā skaitā Latvijā, veidotam audiovizuālajam saturam.

Noziedzīgo darbību rezultātā, raidorganizācijām nodarīts mantiskais zaudējums vairāk nekā 20 000 eiro apmērā. Turklāt noziedzīgo darbību rezultātā tika pārkāpti arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) noteiktie ierobežojumi attiecībā uz Latvijas tiesiskajam regulējumam neatbilstoša satura, kas apdraud Valsts informatīvo telpu, izplatīšanu.

Pirms atsaukties uz interneta sludinājumu servisos publicētajiem televīzijas pakalpojumu sludinājumiem, policija aicina iepazīstieties ar publiskajiem licencētu audiovizuālu pakalpojumu sniedzēju un to sniegto pakalpojumu reģistriem NEPLP mājaslapā.

Prakse liecina, ka licencēti televīzijas pakalpojumu sniedzēji savus pakalpojumus interneta sludinājumu servisos nereklamē.

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa arī turpmāk pastiprināti strādās, lai identificētu juridiskās un fiziskās personas, ka arī interneta vietnes, kurās, neievērojot tiesisko kārtību, notiek audiovizuālā satura nelicencēta retranslācija.

Informāciju par šādām nelikumībām iedzīvotāji var informēt Valsts policiju, rakstot uz e-pastu: "pasts@vp.gov.lv."