VID novērš mēģinājumus valstī nelegāli ievest vairāk kā 1,2 miljonus cigarešu

Svētku brīvdienās Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk - VID) Muitas pārvaldes darbinieki, veicot muitas kontroles pasākumus uz austrumu robežas, novērsa vairākus mēģinājumus valstī nelegāli ievest 1 208 050 cigaretes ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas akcīzes markām.

Cigaretes bijušas paslēptas zāģmateriālu kravā, automašīnu konstrukcijās un zem ceļotāju virsdrēbēm. Tāpat arī VID darbinieki novērsa mēģinājumus pāri robežai nelikumīgi pārvietot 560 litru degvielas papildu degvielas tvertnēs.

17.novembrī, Silenes un Pāternieku muitas kontroles punktos VID darbinieki sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām, veicot muitas kontroles pasākumus, trīs automašīnas novirzīja padziļinātai kontrolei. Pārbaudes laikā atklājās, ka kādai personai zem apģērba, automašīnu priekšējā panelī un rezerves ritenī atradās dažādu marku 2 440 cigaretes ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas akcīzes markām. Savukārt kādas vieglās automašīnas instrumentu nodalījumā bija paslēptas četras kannas ar 80 litriem dīzeļdegvielas.

18.novembrī, Silenes muitas kontroles punktā divu kravas automašīnu puspiekabju nestandarta degvielas tvertnēs VID darbinieki konstatēja 480 litrus dīzeļdegvielas. Terehovas muitas kontroles punktā, veicot pārbaudi sadarbībā ar Valsts robežsardzi, automašīnā virs atgāzu izpūtēja speciāli izveidotā šahtā VID darbinieki atrada paslēptas 2 880 „More” un „Kiss” markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Bet 19.novembrī, Grebņevas un Vientuļu muitas kontroles punktos muitas kontroles gaitā tika konstatēts, ka kādas automašīnas jumtā, zem apšuvuma, un personai zem virsjakas paslēptas 1 650 „More” un „Leningrad” markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

20.novembrī, Pāternieku muitas kontroles punkta darbinieki kādas automašīnas kravā - zāģmateriālu desmit pakās - ierīkotos slēpņos atklāja 1 197 580 „Sovereign” markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām un „Regal” markas cigaretes bez akcīzes markām. Par minēto likumpārkāpumu VID Muitas kriminālpārvaldē 2010.gada 21.novembrī ir uzsākts kriminālprocess pēc Kriminālprocesa likuma 190.panta 2.daļas par cigarešu kontrabandu lielā apmērā. Kriminālprocesa ietvaros ir aizturēta viena persona. Izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Svētdien, 21.novembrī, Terehovas un Grebņevas muitas kontroles punktos automašīnu aizmugurējā bamperā un bagāžas nodalījuma instrumentu kastē tika konstatētas slēptas 2 900 „More” un „Saint George” markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām. Silenes muitas kontroles punktā, veicot pārbaudi no Braslavas uz Daugavpili kursējošā maršruta autobusā, tika atklāts, ka kāds pasažieris zem apģērba paslēpis 600 „West”, „More” un „Queen” cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām.

Par konstatētajiem pārkāpumiem sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.12 pantu par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā, noslēpjot šīs preces no kontroles, vai tās nedeklarējot. Par Pāternieku muitas kontroles punktā konstatētajām 1 197 580 cigaretēm uzsākts kriminālprocess.

Izņemtās cigaretes novietotas muitas kontroles punktu aizturēto preču noliktavās, bet automašīnas līdz attiecīgo lietu izskatīšanai atradīsies aizturēto transportlīdzekļu stāvlaukumos.

Svarīgākais