Aptur kārtējo "naudas atmazgātāju" grupējumu

Šā gada 12. novembrī Valsts ieņēmu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde, veicot desmit kratīšanas iesaistīto personu dzīves vietās, automašīnās un birojā Jelgavā, apturēja ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu saistīta noziedzīga grupējuma darbību.

Kratīšanu laikā izņemti būtiski lietiskie pierādījumi, kā arī skaidra nauda vairāk nekā 12 tūkstošu latu apmērā. Operācijas laikā tika aizturēts un pēcāk ar tiesas lēmumu apcietināts noziedzīgās shēmas organizators.

VID Finanšu policijas pārvalde 2010.gada 12.oktobrī uzsāka kriminālprocesu saistībā ar noziedzīgu grupējumu, kas darbojās ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokli (turpmāk - PVN) apmēru gandrīz 20 reāli strādājošiem uzņēmumiem un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus lielā apmērā. Shēmas pakalpojumus izmantojušie uzņēmumi darbojās galvenokārt celtniecības un reklāmas izgatavošanas nozarēs.

Faktiski šis noziedzīgais grupējums darbojās pēc naudas atmazgātāju klasiskās shēmas, proti, shēmas klientu PVN atskaitēs tika iekļauti faktiski nenotikuši darījumi ar fiktīviem uzņēmumiem, kā arī uzņēmumiem, kas pēc darījuma veikšanas izslēgti no PVN maksātāju reģistra, lai iegūtu tiesības uz PVN atskaitījumu, tādējādi samazinot nodokļu maksājumus valsts budžetā. Kopumā shēmas darbības nodrošināšanai tajā iesaistītās personas reģistrēja vairākus desmitus fiktīvu uzņēmumu.

Lai slēptu naudas izcelsmi, naudas līdzekļi par faktiski nenotikušajiem darījumiem tika pārskaitīti shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos Latvijas, kā arī Lietuvas un Igaunijas kredītiestādēs, bet vēlāk izņemti skaidrā naudā un atgriezti shēmas klientiem.

Pēc sākotnējās informācijas noziedzīgais grupējums kopš 2009.gada sākuma, legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus un nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli, nodarījis valsts budžetam kaitējumu vairāk kā pus miljona latu apmērā.

Veicot izmeklēšanu, VID ir izdevies identificēt trīs personas, kas, iepriekš vienojoties par noziedzīgo funkciju sadalīšanu un materiālā labuma apjomu, tika iesaistītas noziedzīgās shēmas darbā. Šīm personām piemērots aizdomās turamās personas statuss. Viena no šīm personām, kas jau iepriekš ir nonākusi VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāju redzeslokā par līdzīgām darbībām, ir uzskatāma par noziedzīga nodarījuma organizatoru, un tai kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Pārējām aizdomās turētajām personām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - nodošana policijas uzraudzībā.

Šī gada 12.novembrī VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji veica desmit kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, automašīnās un birojā. Kratīšanu laikā izņemts liels skaits noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogu, kodu kalkulatoru, norēķinu karšu un priekšapmaksas sarunu karšu, kā arī skaidra nauda 12 163 latu apmērā.

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā Latvijas kredītiestādēm nosūtīts 21 pieprasījums par 12 noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu naudas līdzekļu apturēšanu. Precīzs apturēto naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija no kredītiestādēm.

Kriminālprocess par iepriekšminētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem uzsākts 2010.gada 12. oktobrī pēc Krimināllikuma 218.panta trešās daļas un 195.panta trešās daļas.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais