Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Bijušajiem "Krājbankas" īpašniekiem Antonovam un Priedītim piespriež cietumsodu un konfiscē mantu

© Dmitrijs Suļžics/F64

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa krimināllietā par piesavināšanos lielā apmērā atzinusi par vainīgiem bijušo AS "Latvijas Krājbankas" prezidentu Ivaru Priedīti un bankas līdzīpašnieku Vladimiru Antonovu, sodot viņus ar brīvības atņemšanu un mantas konfiskāciju, aģentūru LETA informēja Tiesu administrācijā.

Antonovam tika noteikta brīvības atņemšana uz sešiem gadiem un papildsods - mantas konfiskācija. Valsts labā tiks konfiscēti kriminālprocesa laikā arestētie Antonovam piederošie ekskluzīvie transportlīdzekļi, banku kontos esošie naudas līdzekļi un vairāku uzņēmumu kapitāldaļas.

Priedītim tika noteikta brīvības atņemšana uz pieciem gadiem un papildsods - mantas konfiskācija. Valsts labā tiks konfiscēti kriminālprocesa laikā arestētie Priedītim piederošie nekustamie īpašumi Latvijā un Spānijā, transportlīdzekļi, banku kontos esošie naudas līdzekļi un uzņēmuma kapitāldaļas.

Tiesa arī nosprieda no Antonova un Priedīša piedzīt par labu cietušajai bankai pieteikto kaitējuma kompensāciju par nodarīto mantisko zaudējumu vairāk nekā 27 miljonus eiro apmērā.

Abi apsūdzētie tika vainoti par 27 miljonu eiro piesavināšanos. Viņi apsūdzēti par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kā arī Priedītis apsūdzēts par "Latvijas Krājbankas" likumos noteikto statistikas pārskatu un statistiskās informācijas viltošanu un slēpšanu.

Lieta tika izskatīta slēgtā tiesas sēdē, jo to lūdza cietušās bankas pārstāvis, lai aizsargātu komercnoslēpumu.

Saskaņā ar likumu pilnam spriedumam jābūt 14 dienu laikā, bet, ja lietas apjoma, juridiskās sarežģītības vai citu objektīvu apstākļu dēļ pilns tiesas spriedums netiks sastādīts noteiktajā laikā, tiesnesis paziņos lietas dalībniekiem, kad tas būs pieejams.

Kriminālprocess tika uzsākts 2011.gadā, bet tiesai nodots 2014.gadā. Iztiesāšanas laikā notika 55 tiesas sēdes, kuru laikā tika pārbaudīti apsūdzības un aizstāvības iesniegtie pierādījumi.

Iztiesāšanas sākumstadijā vairākas tiesas sēdes tika atliktas apsūdzētā Antonova neierašanās dēļ, tāpēc tiesa nolēma iztiesāt krimināllietu bez viņa klātbūtnes.

Iztiesāšanas laikā liecības sniedza vairāk nekā 30 apsūdzības un aizstāvības pieteiktie liecinieki, no kuriem daļa dzīvoja ārzemēs, tāpēc tika organizētas videokonferences ar ārvalstu kompetentajām iestādēm šo liecinieku nopratināšanai.

Iztiesāšanas laikā vairākas tiesas sēdes tika atliktas apsūdzētā Priedīša attaisnojošu iemeslu dēļ, kā arī vairāku liecinieku attaisnotas un neattaisnotas neierašanās dēļ.

Tāpat iztiesāšanas laikā tika pasludināts pārtraukums prokurora iesniegto grozīto apsūdzību dēļ.

Iztiesāšanas beigu posmu paildzināja Covid-19 vīrusa izraisītā pandēmija.

Tiesas spriedums nav stājies spēkā, un to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā pēc pilnā sprieduma sagatavošanas.