AT skatīs prasību par labu Talsu traģēdijā cietušajam piedzīt Ls 400 000

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta otrdien, 23.novembrī, paredzējusi skatīt 1997.gadā Talsu traģēdijā cietušā Ivo Ābolnieka prasību piedzīt 400 503 latus par morālo un veselībai nodarīto kaitējumu, liecina Latvijas tiesu interneta portālā pieejamā informācija.

LETA jau ziņoja, ka 2009.gada 19.janvārī no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) par labu Ābolniekam prasīto 400 503 latu vietā Rīgas apgabaltiesa piedzina 50 000 latu kompensāciju par morālo un veselībai nodarīto kaitējumu.

Puse jeb 25 000 latu no kopumā piedzītajiem 50 000 latu tika piedzīta kā kompensācija par Ābolnieka veselībai nodarīto kaitējumu, bet 25 000 latu tika piedzīti kā kompensācija par viņam nodarīto morālo kaitējumu.

Prasību, ko Ābolnieks bija vērsis pret Latvijas valsti Iekšlietu ministrijas (IeM) personā, apgabaltiesa noraidīja. Tāpat tika noraidīta prasība, kas bija vērsta pret trešo personu statusā esošajiem liktenīgā autopacēlāja šoferiem Vilni Griķi un Igoru Ivanovu, kā arī toreizējo VUGD priekšnieka vietnieku Pāvelu Zagorski.

VUGD spriedumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā.

LETA jau ziņoja, ka 1997.gada 28.jūnijā Talsos Iekšlietu ministrijas rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu kā simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais