Sākts kriminālprocess par nelegālas naudas legalizēšanu vairāk nekā trīs miljonu apmērā

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2021.gada jūnijā Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret personu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā.

Veicot apjomīgu izmeklēšanu, tika noskaidrots, ka persona organizēja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Shēmas "klienti" savos grāmatvedības dokumentos uzrādīja un pievienotās vērtības nodokļa deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus iegādes darījumus.

Lai slēptu noziedzīgo nodarījumu ar mērķi veikt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, tika veikti pārskaitījumi par faktiski nenotikušiem darījumiem, radot šķietamību, ka tiek veikti norēķini starp darījumos iesaistītām pusēm, ar nodomu beigu posmā nodokļos nenomaksātos līdzekļus izņemt skaidrā naudā, izmantojot fiktīvu uzņēmumu norēķinu kontus.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas apjomīgas izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu, un 2021.gada jūnijā kriminālprocess tika nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Atkrāpies! ir pretkrāpšanas kustība, kurā apvienojušās Latvijas valsts pārvaldes iestādes, kas cīnās pret krāpniecību dažādās jomās un izpausmēs, kā arī Latvijas iedzīvotāji un organizācijas, kas stingri iestājas pret jeb kāda veida krāpšanu. Vairāk informācijas un iespēja iesaistīties kustībā www.atkrapies.lv.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.