Negaidīts pavērsiens lietā par karoga zaimošanu

Valsts karoga zaimošanā apsūdzētajam Tautas partijas (TP) Jaunatnes organizācijas biedram Mārim Smilgam apelācijas tiesā nav izdevies ar pirmo piegājienu gūt atkārtotu attaisnojošu spriedumu. Pirms lēmuma pieņemšanas nākamajā sēdē tiesa uzklausīs ekspertu no Valsts heraldikas komisijas (VHK), kas atzinusi, ka M. Smilga atkritumu urnā izmetis valsts simbolu. Jāuzsver, ka spriedumā, kas tautpartijieti attaisnoja, šo faktu tiesa neņēma vērā.

Prokurors Sergejs Berlins apelācijas pamatojumā norādījis, ka Rīgas apgabaltiesa VHK ekspertīzi ignorējusi nepamatoti. Komisija jau agrāk devusi atzinumu par līdzīga rakstura jautājumiem. Šajā gadījumā tā vienbalsīgi secinājusi, ka TP pašdarinātie karodziņi atbilst likumam par valsts karogu. Prokurors arī uzsvēris, ka M. Smilga valsts simbolu zaimojis mērķtiecīgi, jo karodziņi, kurus viņš izmeta atkritumu urnā, nebija nedz salocīti, nedz citādi bojāti.

"Karodziņi bija nelietojami, un, kad tos metu ārā, tad nedomāju, ka tie ir Latvijas karogs," tiesā oponēja apsūdzētais. Viņš atklāja, ka karodziņus darinājušas TP jaunatnes biroja meitenes un to mērķis bija uzsvērt reģionālās reformas nacionālo nozīmību. "Man nekādi nevarēja rasties mērķis zaimot Latvijas simbolu, jo reģionāla reforma todien tika pieņemta," sacīja M. Smilga.

Tiesa gan norādīja, ka ar šo skaidrojumu apsūdzētais nonācis pretrunās, jo piketējot papīra gabalu M. Smilga uztvēris kā tautu vienojošu simbolu, bet pēc pārdesmit minūtēm, metot urnā, nav piešķīris tam nozīmi.

Apsūdzētais noraidīja prokuratūras vēlmi uz nākamo tiesas sēdi uzaicināt VHK ekspertu, kurš izskaidrotu, kāpēc komisija atzinusi, ka TP pašdarinātais karodziņš ir likumīgs valsts karogs, nevis tā atveidojums. "Lūdzu lietu nevilkt garumā. Tas ir juridisks, nevis māksliniecisks jautājums. Mācos par juristu, jau vairākus gadus esmu nogriezts no sociālajām aktivitātēm, jo esmu apsūdzēts," sacīja M. Smilga. Pret eksperta uzklausīšanu bija arī viņa aizstāvis, zvērināts advokāts Normunds Puško. Viņš uzsvēra, ka VHK atbilstoši 2009. gada likumdošanai nebija tiesīga šajā lietā veikt ekspertīzi. "Karogs nav heraldika, karogs nav ģerbonis!" vairākkārt skandēja N. Puško.

Tomēr, par spīti iebildumiem, tiesa nolēma uz nākamo sēdi aicināt ekspertu, kā arī vēlreiz noskatīsies TV3 nofilmēto sižetu, kurā M. Smilga tika pieķerts, izmetam gružu kastē papīra karodziņus. Prokuratūras ieskatā tautpartijietim būtu jānostrādā 100 stundas piespiedu darba.

Svarīgākais