Šogad KNAB sāktas piecas dienesta pārbaudes par darbinieku iespējamiem pārkāpumiem

Šogad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ir veiktas piecas dienesta pārbaudes par dažādiem biroja darbinieku iespējamiem pārkāpumiem.

Salīdzinājumam, 2008.gadā ir veiktas desmit dienesta pārbaudes un ierosinātas četras disciplinārlietas, no kurām vienā piemērots sods - mēnešalgas samazināšana, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāve Ieva Karlasberga.

Šogad dienesta pārbaudes sāktas par konstatētajiem bojājumiem dienesta automašīnai, par biroja amatpersonas fizisku spēka un speciālo līdzekļu pielietošanas nepieciešamību un samērīgumu, par biroja amatpersonas rīcību saistībā ar tās iekļūšanu ceļu satiksmes negadījumā, par KNAB amatpersonas rīcības tiesiskumu un mērķi un par biroja amatpersonas rīcības atbilstību KNAB Darba kārtības noteikumu un Nacionālās drošības padomes lēmuma prasībām.

Šī pēdējā pārbaude ir par KNAB priekšnieka vietnieka Alvja Vilka izteikumiem intervijā aģentūrai LETA.

Savukārt pagājušajā gadā KNAB tika veiktas desmit dienesta pārbaudes - divas par biroja amatpersonas rīcību saistībā ar iekļūšanu ceļu satiksmes negadījumā, bet pa vienai - par biroja amatpersonas rīcību, nododot tai izsniegto biroja žetonu citām personām, par izmeklēšanas noslēpuma izpaušanu plašsaziņas līdzekļiem, par biroja amatpersonas rīcību, veicot personas aizturēšanu, par KNAB amatpersonas rīcību, veicot personas pratināšanu, par biroja amatpersonas rīcību, iesaistot personu operatīvajā eksperimentā, par biroja amatpersonas rīcību, veicot personas aizturēšanu, par KNAB amatpersonas rīcību, organizējot biroja darbinieku veselības apdrošināšanas iepirkumu, un par biroja amatpersonas izskatīta iesnieguma termiņiem.

Karlsberga skaidroja, ka disciplinārlietu ierosināšanas, izskatīšanas un disciplinārsodu piemērošanas kārtību KNAB nosaka noteikumi, kas 2006.gadā izdoti saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas likumu un Valsts pārvaldes iekārtas likumu un saskaņoti ar Ministru prezidentu. Šī kārtība nosaka, ka, ierosinot disciplinārlietu, tiek izveidota disciplinārlietas izmeklēšanas komisija ne mazāk kā trīs darbinieku sastāvā. Komisija ir tā, kas izvērtē, vai ir veikta prettiesiska darbība, vai darbinieks ir vainīgs tās veikšanā, darbinieka vainas formu, atbildību mīkstinošus vai pastiprinošus apstākļus, vai ir nodarīts mantisks zaudējums vai personisks, arī morāls kaitējums, kā arī citus ar lietu saistītus apstākļus.

Tikai pēc rūpīgas lietas apstākļu noskaidrošanas komisija sagatavo dienesta izmeklēšanas slēdzienu, ierosina saukt vai nesaukt personu pie disciplināratbildības, kā arī norāda ieteicamo piemērojamo disciplinārsodu. Komisija savu slēdzienu iesniedz apstiprināšanai biroja priekšniekam.

Savukārt rakstiski paskaidrojumi no darbiniekiem tiek prasīti, lai noskaidrotu faktiskos lietas apstākļus situācijās, kad notikuši biroja Darba kārtības noteikumu un citu tiesību normu pārkāpumi, piemēram, par to, kāpēc biroja amatpersonu pārbaudāmajās lietās divu gadu laikā nav veiktas darbības un nav pieņemti lēmumi.

Pagājušajā gadā KNAB tika sāktas sešas disciplinārlietas, taču tikai vienam darbiniekam tika piemērots sods - izteikta piezīme. Vēl tikpat daudz disciplinārlietu KNAB tika sāktas 2006.gadā, bet toreiz sodi tika piemēroti trim darbiniekiem.

KNAB kopš 2009.gada 12.marta vada Normunds Vilnītis, un tieši pēdējo nedēļu laikā aptuveni puse biroja darbinieku atklāti un skaļi pauduši protestu par viņa vadīšanas stilu, pieprasot atkāpšanos no amata.

Šonedēļ par izveidojušos situāciju KNAB un Vilnīša iecerēto reorganizāciju plānota Ministru prezidenta Valda Dombrovska ("Vienotība") un Vilnīša tikšanās. Tās datums gan vēl nav zināms.

Svarīgākais