"Zilākalna Martas radiniecei" piespriež sešus gadus cietumā

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa piespriedusi sešus gadus aiz restēm kādai sievietei, kura, uzdodoties par gaišreģi, izkrāpusi vairāk nekā 14 000 latu. Viltus pareģe kopš 2005. gada ar nejaušiem garāmgājējiem uzsāka sarunas un iegalvoja, ka spēj noņemt lāstu, novērst gaidāmās melnās dienas.

Sandra Rudevica, cenšoties panākt lielāku uzticību, sevi dēvējusi par slavenās Zilākalna Martas radinieci. Viņa tika aizturēta 2008. gada 14. oktobrī, kad no kādas sievietes Rīgā, Jeruzalemes un Dzirnavu ielas krustojuma rajonā, izkrāpa 10 500 latu. Gaišreģe brīdināja par nelaimēm, kas var piemeklēt sievietes dēlus, un piedāvāja no tām "atpirkties". Sākumā iebiedētā sieviete iedeva krāpniecei 500 latu, bet pēc tam aizgāja uz banku un izņēma no konta vēl 10 000 latu, kurus tūdaļ atdeva gaišreģei. Līdzīgā veidā krāpniece apmānīja arī citus upurus. Kopumā 1962. gadā dzimusī S. Rudevica četru gadu laikā bija apkrāpusi 13 personas, kurām viņai būs jāatmaksā 14 545 lati, saka prokurore Jeļena Rutkovska. Viņa atklāj, ka apsūdzētā sākotnēji savu vainu noliegusi, taču beidzot atzinusies un lūgusi tiesai rast iespēju strādāt, lai atmaksātu upuriem izkrāptos līdzekļus.

Raksturojot situāciju, Latvijas Astrologu asociācijas valdes priekšsēdētāja Gita Priede (Immermane) stāsta, ka krīzes laikā klientu nav kļuvis ievērojami vairāk, tomēr kāpums ir jūtams: "Šobrīd aktuālas tēmas ir darbs, attiecības, ar migrāciju saistīti jautājumi. Televīzijā esmu redzējusi reklāmas, kurās stāsta, ka astrologi pareģos nākotni pa telefonu. Ja cilvēks zina precīzu savu dzimšanas laiku, tad konsultācija varētu būt ticama, citā gadījumā tā būs virspusēja. Iesaku izmantot pārbaudītus speciālistus, asociācijas biedrus, jo par viņiem varu galvot. Šie cilvēki iziet astrologu skolu un neatkarīgas komisijas priekšā liek eksāmenu. Desmit gadu laikā par viņiem neesmu saņēmusi nevienu sūdzību."

Pēc Neatkarīgās novērojumiem, komentāri par ļaudīm, kurus apstrādājuši viltus gaišreģi, visbiežāk ir iznīcinoši un nosoda cilvēku lētticību. Baltijas Praktisko psihologu asociācijas prezidents Jānis Caics aklo uzticēšanos saista ar cilvēka psihi: "Gan garīgās, gan ekonomiskās krīzes laikā cilvēki meklē psihisku atbalstu, patvērumu, turklāt to dara netradicionālā veidā. Viņi neiet pie ārsta, bet pie gaišreģa, jo ārstam nav laika parunāties. Turpretī gaišreģis uzklausa, pasaka, ka būs labi. Cilvēkiem vairāk vajadzētu pievērst uzmanību sev, sakārtot sevi. Daudzi pat nenojauš, cik vāji viņi ir, tāpēc arī iekrīt uz šādiem speciālistiem." To apstiprina arī prokurore J. Rutkovska, kura norāda, ka S. Rudevicai nav pārdabisku spēju, viņa cilvēku likstas uzminējusi. "Šie krāpnieki pierunā pilnas ausis un noved cilvēku bailēs, kas ir galvenais dzinulis atvērt maku."

Savu vērtējumu par nākotnes zintniekiem izsaka arī Latvijas Tautas dziednieku asociācijas prezidente Lidija Medvedeva: "Pēc oficiāla pētījuma, Krievijā 50% dziednieku ir psihiski nelīdzsvaroti, 20% domā tikai par biznesu un tikai 30% spēj un grib cilvēkiem palīdzēt. Līdzīga situācija varētu būt arī Latvijā."

***

LIETAS DOSJĒ

- Apkrāpto vecums: 20–60 gadu

- Dzimums: sievietes (to vidū ar augstāko izglītību)

- Skaits: 13

- Izkrāptā summa: 14 545 lati

- Apsūdzība: Krimināllikuma 177. panta 3. daļa par krāpšanu lielā apmērā

- Sods: seši gadi cietumā

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais