Kontrabandistu grupējumi mēģina apkrāpt viens otru

Vakar Rīgas brīvostā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitnieki, pārbaudot kādu no Ķīnas transportētu kravas konteineru, atrada tajā pusotru miljonu, visticamāk, nelegālu cigarešu "Jin Ling", savukārt aiz cigaretēm bija "paslēpti" 222 maisi ar smilšu-cementa masai līdzīgu maisījumu, kas radīja aizdomas par vērienīgu krāpšanu starp noziedzīgiem grupējumiem.

Kā aģentūra LETA uzzināja VID Komunikācijas daļā, 2.novembrī, veicot muitas kontroles pasākumus muitas kontroles punktā Rīgas brīvostas teritorijā, VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki kādā no Ķīnas atvestā kravas konteinerā atklāja 150 kastes jeb 1,5 miljonus "Jin Ling" markas cigarešu ar Krievijas akcīzes markām. Cigarešu kontrabandas organizētāji ne tikai nebija centušies slēpt cigaretes, bet tas, kādā veidā tās bija sakrautas, radīja pamatotas aizdomas par organizētās noziedzības grupējumu starpā notikušu vērienīgu krāpšanu. Gan cigaretēm, gan akcīzes markām bija redzamas viltojuma pazīmes.

Saskaņā ar kravas pavaddokumentiem konteinerā bija jāatrodas 76 iepakojumiem linoleja, bet VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki atklāja, ka tas ir blīvi piekrauts ar cigarešu kastēm. Uzsākot cigarešu izkraušanu, atklājās, ka cigarešu kastes ir sakrautas tikai pirmajās trīs rindās, bet pārējā konteinera daļā atradās 222 ar smilšu-cementa masai līdzīgu maisījumu piebērti stikla šķiedras maisi. Katra maisa aptuvenais svars - 40 kilogrami.

Pēc VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistu domām, minētais fakts, kā arī tas, ka parasti cigaretes tiek slēptas aiz citas kravas, nevis otrādi, liecina par to, ka notikusi vērienīga krāpšana starp organizētās noziedzības grupējumiem un nelegālās kravas pircējam pirms kravas nosūtīšanas pustukšais konteiners ticis uzrādīts kā pilns ar mērķi saņemt daudzreiz lielāku samaksu. Savukārt maisi ar smilšu-cementa masai līdzīgu maisījumu izmantoti tikai atbilstoša svara nodrošināšanai.

Kopumā, izņemot no konteinera pusotru miljonu "Jin Ling" cigarešu, valsts budžetam novērsts kaitējums apmēram 90 000 latu apmērā. Ja kravas konteinerā būtu sakrautas tikai kontrabandas cigaretes, to daudzums varētu sasniegt 1100 kastes jeb 10-12 miljonus cigarešu.

Kravas dokumentos kā saņēmējvalsts bija norādīta Krievija, taču VID Muitas kriminālpārvaldes speciālisti uzskata, ka patiesībā cigaretes bija plānots realizēt Eiropas Savienībā (ES), kur cigarešu cenas ir ievērojami augstākas. Cigaretes "Jin Ling" legāli ES teritorijā realizētas netiek, taču tās ir iekarojušas būtisku nelegālā tirgus daļu tādās ES dalībvalstīs kā Vācija un Polija. Pēdējo divu gadu laikā nelegālajā tirdzniecībā šīs markas cigaretes konstatētas gandrīz visā Austrumeiropā, ieskaitot Latviju, aģentūra LETA uzzināja VID Komunikācijas daļā.

Par minēto gadījumu šodien sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.panta 2.daļas - par cigarešu kontrabandu. Kontrabandas cigaretes un maisi patlaban ir izkrauti no konteinera un atrodas VID muitas kontroles punkta teritorijā Rīgas brīvostā, taču drīzumā tos plānots nodot glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

VID speciālisti šo gadījumu saista ar 2010.gada 20.oktobrī notikušo aizturēšanu, kad Rīgas brīvostas teritorijā apavu daļu kravā no Ķīnas tika atklāts aiz stikla traukiem paslēpts pusotrs miljons "Jin Ling" kontrabandas cigarešu. Abos gadījumos atklātas identiskas markas cigaretes, sakrīt sūtījuma nosūtītājvalsts un saņēmējvalsts, kā arī abās kravās atrasto kontrabandas cigarešu skaits ir šāda veida konteineram netipiski mazs.

Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par iespējamiem kontrabandas gadījumiem, VID aicina iedzīvotājus ziņot, zvanot uz diennakts bezmaksas uzticības tālruni 8000 90 70, izvēloties tēmu "Kontrabanda". Iedzīvotāji tiks savienoti ar VID muitas iestāžu Nacionālo kontaktpunktu, kur 24 stundas diennaktī VID darbinieks uzklausa iedzīvotāju sniegto informāciju. Informācijas sniedzējam ir tiesības saglabāt anonimitāti.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais