Cietumā pašnāvību izdarījušais vīrietis baidījiet iet kopējā kamerā

Divgadīgās meitenītes izvarošanā apsūdzētais vīrietis atrasts pakāries soda izolatora kamerā. Eksperti apstiprina, ka vīrietis izdarījis pašnāvību, nevis nogalināts. Pirmsnāves vēstuli viņš nav atstājis, tāpēc, visticamāk, netiks uzzināts, vai vīrieti grauzusi sirdsapziņa vai bailes no dzīves, kas viņu sagaidīja aiz restēm.

Ieslodzījumu vietu pārvalde (IVP) atklāj, ka Valērijs Kalniņš pakāries aiz loga restēm, izmantojot savu bikšu auklu. Aizturēto apsardze novērojusi pastiprinātā režīmā, taču ap četriem naktī viņš atrasts miris. Faktu, ka vīrietis izdarījis pašnāvību, apliecinājis Valsts policijas (VP) Kriminālistikas pārvaldes tiesu medicīnas eksperts.

Soda izciešanas izolatorā Valērijs nokļuva pēc paša vēlēšanās pirmdienas pēcpusdienā, jo atteicās doties uz kopējo kameru. Izolatorā viņam bija jāpavada desmit dienas. Iespējams, ka aizturēto grauza sirdsapziņa un viņš nolēma sevi sodīt pats. Iespējams, pakārties pamudināja izplatītie stāsti, ka dzimumnoziedzniekus cietumā sit un izvaro.

Bijušais ieslodzītais Ilmārs uzskata, ka stāsti par izvarotāju necilvēcīgajiem dzīves apstākļiem zonā ir mīts, kas saglabājies kopš 90. gadiem. Nereti viņi paši tos izmanto par ieganstu, lai nodrošinātu sev mierīgāku dzīvi vieninieku kamerā.

"Visiem pārsvarā ir pofig uz viņiem. Protams, tādi cilvēki nevar nekur pakāpties – viņi visu laiku mazgās šķīvjus, istabas un kādam zeķes, bet nav tā, ka viņus sit nost. Daudzi dzimumnoziedznieki spekulē ar bailēm par savu drošību, lai tiktu pārvesti, piemēram, uz Matīsa cietumu," saka bijušais ieslodzītais Ilmārs. Viņš apšauba versiju, ka sabiedrības drošības vārdā notikusi apzināta izrēķināšanās, kurā iesaistīti cietuma apsargi. "Tur neviens nav priecīgs nākt uz darbu. Viņiem galvenais ātrāk visu izdarīt, pēc iespējas mazāk runāt un ātrāk tikt prom," stāsta bijušais ieslodzītais.

Kādreizējais IVP priekšnieks Vitolds Zahars par iznākumu Centrālcietumā nav izbrīnīts. "Kamerā ir palagi, ieslodzītajam ir drēbes, auklas, pakārties ir iespējams. Uzraudzība nenotiek vienādā intensitātes līmenī, un ieslodzītajam ir gan laiks, lai sagatavotos, gan realizētu savus nodomus," saka V. Zahars.

Nepilnus trīs gadus vecās meitenītes audžutēvu policija aizturēja 26. oktobrī, bet apcietināja nākamajā dienā. Jāpiebilst, ka otru vīrieti – meitenes mātes brāli, kurš, iespējams, pievēris acis uz Valērija darbībām, tiesa nolēma atstāt brīvībā. Viņam piespriesta policijas uzraudzība. Vīrietis jau agrāk tiesāts par netiklu darbību veikšanu ar nepilngadīgajiem. VP Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis stāsta, ka policija pagaidām vēl nav izlēmusi, vai pārsūdzēs šo tiesas lēmumu.

Valērijam par audžumeitas izvarošanu draudēja no desmit līdz divdesmit gadiem cietumā vai ļaunākajā gadījumā mūža ieslodzījums.

Svarīgākais