Uz robežas aiztur 6,5 miljonus cigarešu lielu kontrabandas kravu

Veicot Latvijā iebraucošo kravas automašīnu pārbaudi Grebņevas robežkontroles punktā atklāta liela apjoma slēpta cigarešu krava ar vairāk kā 6,5 miljoniem cigarešu, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Komunikācijas daļa.

Valstij nodarītais kaitējums nenomaksāto nodokļu veidā tiek lēsts ap pus miljonu latu.

Divu Latvijā reģistrētu "Volvo" markas automašīnu vizuālās apskates laikā tika konstatēts, ka abām automašīnām piekabes iekšējais garums neatbilst piekabes ārējam garumam un piekabes, iespējams, ir aprīkotas ar dubultu sienu. Automašīnas tika novirzītas padziļinātai pārbaudei.

Pārbaudes laikā tika atklāts, ka automašīnai "Volvo", kuras vadītājs ir 1959.gadā dzimis Latvijas pilsonis, paceļot piekabes pārsegu no priekšpuses, ir dubultā siena. To izjaucot, tika konstatētas rūpnieciska ražojuma kartona kastes - cigarešu bloki ar cigarešu paciņām "More", "L&M" ar Krievijas akcīzes marķējumu. Kopumā automašīnā bija paslēpti vairāk kā 3,5 miljoni kontrabandas cigarešu.

Otrās automašīnas "Volvo", kuras vadītājs ir 1958.gadā dzimis Latvijas pilsonis, piekabē tika atklāts identisks slēpnis un konstatēts, ka tajā noslēpti vēl gandrīz trīs miljoni "L&M", "More", "Bond" un "ST. George" markas cigarešu ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Par minēto faktu VID Muitas kriminālpārvalde uzsākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 190.panta 2.daļas "Par kontrabandu, ja tā izdarīta lielā apmērā". Abi autovadītāji aizturēti, bet automašīnas izņemtas.

Vērienīgo kravu izdevās atklāt, veiksmīgi sadarbojoties Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldei, Valsts robežsardzei, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un Valsts policijai un Valsts robežsardzes amatpersonām.

Kopā izņemtas 6 508 360 cigaretes. Pēc VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistu aprēķiniem, par cigaretēm valstij nenomaksāto nodokļu aptuvenā vērtība ir 455 585 lati.

Latvijā

No nākamā gada plānots noteikt fiksēto neapliekamo minimumu un paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrija (FM) sagatavotie grozījumi likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli.