Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Sākts kriminālprocess par iespējamu dokumentu viltošanu saistībā ar Zolitūdes "Maximas" celtniecību

© f64.lv, Kaspars Krafts

Reaģējot uz pirmās instances tiesas spriedumu, Valsts policija sākusi kriminālprocesu par iespējamu dokumentu viltošanu, kas saistīta ar 2013.gadā Zolitūdē sagruvušā lielveikala "Maxima" celtniecību.

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa, pērn februārī pieņemot spriedumu traģēdijas krimināllietā, ar blakuslēmumu aicināja prokuratūru lemt par kriminālprocesa sākšanu pret sabrukušās ēkas kopņu ražotāja, nu jau likvidētā SIA "Vikom Industry" bijušajām amatpersonām un darbiniekiem.

Tiesa konstatējusi, ka valsts apsūdzības uzturētāji, veicot izmeklēšanas uzraudzību, nav nodrošinājuši kvalitatīvu izmeklēšanu arī attiecībā uz nepieciešamo pasākumu veikšanu visu iespējamo vainīgo personu noskaidrošanai, proti, vai "Vikom industry" amatpersonu un darbinieku rīcībā nav konstatējamas noziedzīgu nodarījumu sastāva pazīmes.

Prokuratūra informāciju nodeva Valsts policijai. Šajā iestādē aģentūrai LETA apliecināja, ka janvārī sākts kriminālprocess par iespējamu dokumentu viltošanu, kas saistīti ar objekta "Tirdzniecības centrs un daudzdzīvokļu māja" Priedaines ielā 20 celtniecību.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā tiks vērtēta visu iespējamo personu, arī "Vikom industry" darbinieku saistība ar dokumentu, kas saistīti ar objekta celtniecību, viltošanu.

Patlaban kriminālprocess nav sākts pret konkrētu personu. Lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, Zolitūdē sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietu izmeklēja Valsts policija, kura pēc pierādījumu savākšanas to nodeva apsūdzības celšanai prokuratūrā.

Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādīja par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa krimināllietā par vainīgu atzina būvinženieri Ivaru Sergetu, kuram bez sešu gadu cietumsoda piespriests arī liegums piecus gadus strādāt savā profesijā.

Spriedums patlaban pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā.