Lielupē atrod lielu skaitu maluzvejnieku izliktu tīklu

Aizvadītajā naktī Vides aizsardzības asociācijas biedri sadarbībā ar Jūrmalas pašvaldības policiju, veicot reidu maluzvejniecības novēršanai lašu nārsta laikā, no Lielupes izvilkuši desmit tīklus.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Vides aizsardzības asociācijas valdes loceklis Juris Valainis, Lielupē atrastie desmit tīkli ir ļoti iespaidīgs skaits tik nelielam upes posmam, kurā tika veikta pārbaude, kas šajā gadījumā bija 1,5 līdz divus kilometrus garš.

Maluzvejnieku tīklos bija nokļuvušas dažādas zivis - zandarti, līdakas, brekši un vimbas, kā arī laši. Dažas no zivīm izdevās atlaist atpakaļ upē. Valainis uzsvēra, ka ne Lielupē, ne arī Daugavā zvejas darbības ar tīkliem nav atļautas.

Reidu Lielupē koordinēja Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes (VVD JIŪP) Kontroles daļas direktora vietnieks Nikolajs Liskins.

Kā ziņots, lašu un taimiņu nārsta laikā inspektori pievērš pastiprinātu uzmanību Latvijas ūdenstilpēm. Arī iedzīvotāji tiek aicināti būt aktīvi un ziņot par aizdomīgiem gadījumiem un iespējamu maluzvejniecību vai redzētiem aizdomīgiem tīkliem vai iespējamam nelikumībām. Lašu un taimiņu nārsta vides aizsardzības akcija "Dzīvais ūdens" ilgs līdz 15.novembrim.

Par nelikumīgu lašu ieguvi likums paredz soda naudas piemērošanu līdz 200 latiem, bet zaudējumu atlīdzība par vienu nelikumīgi iegūtu lasi lieguma laikā var sasniegt pat 500 latus.

No viena lašu pāra pēc gadiem upē atgriežas aptuveni no 40 līdz 60 jaunu lašu, tāpēc nelikumīga šo zivju iegūšana lieguma laikā ir vērtējama kā nacionālās bagātības iznīcināšana.

Šā gada lašu aizsardzības rezultātus varēs redzēt tikai pēc aptuveni trīs gadiem, kad pēc šogad nosargāta nārsta upē atgriezīsies jaunā paaudze. Tad arī varēs novērtēt, vai zivju paliek vairāk, vai arī tieši otrādi - mazāk.

Svarīgākais