Īrijas policija atbrīvojusi aizturētos Āzijas vīriešus, kas turēja gūstā Latvijas sievietes

Īrijas policija bez apsūdzību izvirzīšanas atbrīvojusi no ieslodzījuma aizturētos divus vīriešus no Āzijas, kas turēja gūstā divas Latvijas valstspiederīgās sievietes, vēsta Īrijas sabiedriskā televīzija RTE.

Abi aizturētie vīrieši otrdien atbrīvoti no ieslodzījuma bez apsūdzību izvirzīšanas, taču lieta tiks nosūtīta tālākai izskatīšanai prokuratūrā.

Jau ziņots, ka, pateicoties Īrijas un Latvijas policijas veiksmīgai sadarbībai, Dublinā no cilvēku kontrabandistu gūsta atbrīvotas divas sievietes no Latvijas, kas uz Īriju aizvilinātas ar darba piedāvājumu, taču tur viņām likts stāties laulībā ar imigrantiem no Āzijas, vēsta laikraksts "Irish Times".

Īrijas policija pavēstīja, ka abas sievietes pēc pārdzīvotā ir ļoti satrauktas un saņem psiholoģisko palīdzību.

Sievietes turētas ieslodzītas kādā dzīvoklī Dublinā. Viņām izdevies sacelt trauksmi, nosūtot vairākas īsziņas saviem draugiem Latvijā, kas ziņojuši vietējai policijai. Savukārt Latvijas policija sazinājusies ar Īrijas policiju, kas sestdienas pēcpusdienā veikusi reidu minētajā dzīvoklī, atbrīvojot abas sievietes no gūsta.

Abas sievietes uz Īriju aizvilinātas ar darba piedāvājumiem, taču pagājušo piektdien pēc ierašanās Īrijā viņām paziņots, ka sievietēm jāprecas ar diviem Āzijas vīriešiem - indieti un pakistānieti, lai viņi varētu iegūt tiesības dzīvot Eiropas Savienībā (ES).

Kad sievietes atteikušās precēties, viņas ieslodzītas dzīvoklī. Laimīgā kārtā viena no sievietēm bija paslēpusi pie sevis mobilo telefonu, kā arī viena no viņām zinājusi tās personas vārdu, kas viņas ieslodzījusi, un to uzrakstījusi īsziņā saviem draugiem Latvijā.

Pēc Īrijas policijas novērtējuma, aizdomās turētais vīrietis organizējis fiktīvas laulības par samaksu un viņš jau bija nonācis policijas uzmanības lokā.

Saņemot no Latvijas policijas aizdomās turētās personas vārdu, Īrijas policija noskaidrojusi viņa dzīves vietu un veikusi tajā reidu.

Dzīvoklī policisti atraduši vienā istabā ieslodzītas divas 19 un 25 gadus vecas Latvijas valstspiederīgās, kā arī aizturējusi 23 gadus vecu vīrieti no Indijas un 32 gadus vecu pakistānieti.

Kontrabandistu grupējuma līderis Īrijā ieradies ar studentu vīzu, un viņam iepriekš piemērots sods par imigrācijas noteikumu pārkāpšanu.

Kā jau ziņots, Īrijā pēdējā laikā aktualizējies jautājums par fiktīvu laulību starp Āzijas vīriešiem un Austrumeiropas sievietēm pieaugumu. Pēc Īrijas Nacionālā reģistrācijas biroja aplēsēm, fiktīvo laulību skaits sasniedz 10-15% no visām valstī noslēgtajām laulībām.

Šā gada pirmajā pusgadā uzturēšanās atļaujai Īrijā pieteikušies jau ap 100 pakistāniešiem, kas nesen apprecējuši sievietes no Latvijas, liecina Īrijas Naturalizācijas un imigrācijas departamenta apkopotā statistika.

Kopumā 2010.gada pirmajos sešos mēnešos ar šādu pamatojumu uzturēšanās atļauju Īrijā lūguši 1182 cilvēki, kuru dzimtene ir ārpus ES.

No šogad saņemtajiem iesniegumiem 223 personas bija pakistānieši, kas veido lielāko nacionalitātes grupu. 95 no šiem pakistāniešiem salaulājušies ar Latvijas pilsonēm. 131 iesniegums saņemts no nigēriešiem, no kuriem 13 salaulājušies ar Latvijas pilsonēm, un 78 iesniegums no indiešiem, no kuriem 27 salaulājušies ar Latvijas pilsonēm.

2009.gadā, pamatojoties ar noslēgto laulību ar kādu ES pilsoni, uzturēšanās atļauju Īrijā lūguši 2129 cilvēki, salīdzinot ar 1207 cilvēkiem 2006.gadā.

2009.gadā Īrijā patvērumu lūguši 384 Pakistānas pilsoņi, kā pamatojumu minot laulības ar sievietēm no Austrumeiropas. 110 pakistānieši precējušies ar Latvijas pilsonēm, 50 ar Polijas pilsonēm un 47 ar Igaunijas pilsonēm.

Kopš 2002.gada pēc šādas shēmas uzturēšanās atļauju lūguši 1235 pakistānieši, no kuriem 393 salaulājušies ar Latvijas pilsonēm.

Sievietes parasti tiek savervētas nabadzīgākajās austrumu bloka valstīs, un tām tiek piedāvāta naudas kompensācija. Laulību organizēšanas starpnieki no līgavaiņa pieprasa līdz 10 000 eiro (7028 latus) par līgavu, tomēr pārsvarā gadījumu sievietes saņem ļoti niecīgas summas vai pat neko, norāda izmeklētāji.

No tām sievietēm, kas Īrijā ieradušās apzināti, lai stātos fiktīvā laulībā, lielākā daļa dzīvo dziļā nabadzībā un nav saņēmušas neko vairāk kā apmaksātu ceļu uz Īriju un dzīves vietu.

Nereti sievietes kļūst par cilvēku kontrabandistu upuriem, piedzīvojot fizisku un seksuālu varmācību, brīdina Īrijas likumsargi.