Notiesā britu tūristu

Apelācijas tiesa par vainīgu atzinusi vienu no diviem britu tūristiem, kuri tika apsūdzēti par Rīgas pašvaldības policista piekaušanu 2008. gada 13. jūnijā Vecrīgā. Iepriekš tiesa par nevainīgiem atzina abus tūristus.

Advokāte Jeļena Kvjatkovska tiesu debatēs uzsvēra, ka apsūdzība galvenokārt balstās tikai uz viena liecinieka – cietušā policista Jura Circeņa liecībām, kas ir nepārliecinošas. Viņa norādīja, – Rīgas centra rajona tiesa iepriekš pieņēmusi lēmumu, ka J. Circenis sniedz apzināti nepatiesas liecības. Pēc J. Kvjatkovskas domām, kautiņu sācis nevis Metjū Neils, bet kārtībsargs, kurš piegājis pie iedzērušajiem tūristiem un iesitis M. Neilam pa nierēm. "Policistam ekspertīze nekonstatēja zilumus vai asins izplūdumus. Arguments, ka viņš ir bijušais bokseris un tāpēc zilumu nebija, ir nepārliecinošs," teica advokāte. Turpretī viņas klientam ekspertīze konstatēja nobrāzumus nieru rajonā.

J. Circeņa advokāts Aldis Liepiņš klienta nekonsekventās liecības pamatoja ar veselības traucējumiem, kas radušies kautiņa dēļ. Šādu atzinumu sniedzis arī eksperts. Pēc apsūdzības domām, M. Neils nepakļāvās J. Circeņa norādījumiem un iesita viņam pa seju. Pēcāk nogāza zemē un spārdīja ar kājām.

Apsūdzētais vainu neatzina un tiesas zālē runāja maz. "Pagājušajā nedēļā apglabāju sievu," sacīja M. Neils. Jāpiebilst, ka iepriekš prokurore Ieva Garanča vēlējās viņu sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem, taču apelācijas kārtībā mainīja nozieguma kvalifikāciju un prasīja naudas sodu 30 minimālo mēneša algu apmērā.

Savukārt no apsūdzības pret Deividu Birkinšovu prokurore atteicās pilnībā. "Šādu lēmumu pieņēmu pēc cietušā atkārtotas liecību uzklausīšanas," pamatoja I. Garanča.

Cietušais no britu tūristiem vēlējās piedzīt 13 000 latu morālo kompensāciju, kā arī 1560 latu uztura kompensāciju. Prasību tiesa apmierināja daļēji, proti, M. Neilam par nepakļaušanos pašvaldības policistam būs jāmaksā 10 minimālās mēnešalgas jeb 1800 latu. Papildus būs jāatlīdzina 1200 latu, ko J. Circenis tērējis, algojot advokātu, un jāizmaksā 500 latu morālā kompensācija.

Latvijā

Pasakā patiesību par kailo karali drīkst pateikt bērns, bet ikdienā ticamāk, ka vārdus “Latvijā jāatceļ pensiju sistēma” pasaka kaut vai kiberdrošības uzņēmuma “Possible Security” vadītājs Kirils Solovjovs.

Svarīgākais