Smiltenes novadā atrod vairāk nekā 100 000 cigarešu ar Krievijas akcīzes markām

Smiltenes novadā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes darbinieki atraduši vairāk nekā 100 000 cigarešu ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļu markām, aģentūru LETA informēja Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

22.oktobrī plkst.4 no rīta Smiltenes novada Launkalnes pagastā autoceļa Rīga-Sigulda-Igaunijas robeža 126.kilometrā apturēta automašīna "VW Passat".

Konstatēts, ka tajā tiek nelikumīgi pārvadāti 80 000 cigarešu, kas marķētas ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļu markām.

Tajā pat laikā un vietā apturēta arī automašīna "Mercedes-Benz", kurā pārvadāti 60 000 tūkstoši cigarešu, kas marķētas ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļu markām.

Uz 48 stundām aizturēti abu automašīnu vadītāji un pasažieri - 1962.gadā dzimis Rīgas iedzīvotājs un 1972.gadā dzimusi sieviete, kas atradušies automašīnā "VW Passat", un divi 1974. un 1968.gadā dzimuši vīrieši, Iecavas iedzīvotāji, kas braukuši ar automašīnu "Mercedes-Benz".

Sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.panta 2.daļas par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, par ko paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai arests, vai piespiedu darbs. Personām piemērots aizdomās turamā statuss, un tās atbrīvotas.

LETA jau ziņoja, ka 21.oktobrī plkst.15, pārbaudot iepriekš saņemtu informāciju, administratīvās apskates laikā Priekuļos, Cēsu prospektā, kāda bijušā autoservisa telpās atrastas un izņemtas nelikumīgi glabātas cigaretes, alkohols un līdz 10 tonnām dīzeļdegvielas.

Kā atzīst Vidzemes reģiona Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Juris Runcis, tik liela apjoma ar akcīzes nodokli apliekamo preču konstatēšana un izņemšana vienas diennakts laikā reģiona teritorijā vēlreiz apliecina, ka policijas darbs šīs jomas sakārtošanā lielā mērā ir tikai cīņa ar sekām.

Esošā situācija uz robežas neliedz šī nelegālā biznesa darboņiem strādāt arvien plašākos mērogos. Milzīgā cenu starpība, kas cigaretēm sasniedz gandrīz 100% uzcenojumu, šo nelegālo biznesu padara īpaši ienesīgu. Iedzīvotāji, kas nodarbojas ar šo rūpalu, tajā iesaista visus ģimenes locekļus un nelikumīgās darbības nodrošināšanai iegulda lielus naudas resursus.

Latvijā

No nākamā gada plānots noteikt fiksēto neapliekamo minimumu un paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrija (FM) sagatavotie grozījumi likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli.