Finanšu policijas izmeklētajam par 5000 eiro kukuļa pieprasīšanu piespriež cietumsodu

Madonas rajona tiesā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Latgales reģiona Finanšu policijas izmeklētajam ar līdzdalībnieku par 5000 eiro liela kukuļa pieprasīšanu piespriests cietumsods ar mantas konfiskāciju, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Jau ziņots, ka par 5000 eiro (3514 latu) kukuļa pieprasīšanu apsūdzēts Jānis Plass un Ivars Logins.

Palsam pēc Krimināllikuma 15.panta 4.daļas un 320.panta 2.daļas tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz četriem gadiem konfiscējot mantu, izņemot dzīvokli Rēzeknē.

Loginam pēc Krimināllikuma 20.panta 3.daļas un 323.panta 1.daļas tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz diviem gadiem. Tāpat viņš atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma 15.panta 4.daļas, 20.panta 4.daļas un 320.panta 2.daļas par ko sodīts ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem piemērojot mantas konfiskāciju. Kopā tiesa viņam piespriedusi sodu ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem, kā arī mantas konfiskāciju.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Madonas rajona tiesā, abi apsūdzētie spriedumu pārsūdzējuši. Lieta nosūtīta Vidzemes apgabaltiesas Madonas tiesu namam.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, izmeklētājs tiek apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 2.daļas caur 15.panta 4.daļu - par kukuļņemšanas mēģinājumu lielā apmērā vai ja kukulis pieprasīts.

Lietā apsūdzība celta arī kādai privātpersonai - pēc KL 320.panta 2.daļas caur 15.panta 4.daļu un 20.panta 4.daļu - par atbalstīšanu kukuļņemšanas mēģinājumā. Šī persona apsūdzēta arī pēc KL 323.panta 1.daļas caur 20.panta 3.daļu - par līdzdalību kukuļdošanā.

LETA jau ziņoja, ka izmeklēšanu šajā lietā veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas noskaidrojis, ka saistībā ar kāda uzņēmuma finanšu darījumiem un VID veikto auditu Finanšu policijas izmeklētājs 2008.gada augustā pieņēmis tam labvēlīgu lēmumu - par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu, aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, Finanšu policijas izmeklētājs par savu tiešo dienesta pienākumu veikšanu no kāda uzņēmuma amatpersonas apzināti prettiesiski pieprasīja materiālu labumu 5000 eiro apmērā. Lai īstenotu savu nodomu, izmeklētājs noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā iesaistīja starpnieku, kurš uzkūdīja uzņēmuma pārstāvi dot kukuli Finanšu policijas amatpersonai.

Aizdomās par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu Finanšu policijas izmeklētājs un privātpersona tika aizturēti 2008.gada oktobrī. Patlaban abām amatpersonām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp Finanšu policijas amatpersonai - aizliegums ieņemt amatus Finanšu policijā.

Svarīgākais