Aivars Garda apstrīd kriminālprocesa izbeigšanu pret "Čas" žurnālistu

Laikraksta "Deokupācija. Dekolonizācija. Deboļševizācija" (DDD) veidotājs Aivars Garda Augstākās tiesas (AT) Senātā apstrīdējis viņa rosinātā kriminālprocesa izbeigšanu pret laikraksta "Čas" žurnālistu Anatoliju Kameņevu par neslavas celšanu.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, Garda iesniedzis kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas 18.maija nolēmumu, ar kuru atstāts negrozīts Latgales priekšpilsētas tiesas 4.februāra lēmums izbeigt pret Kameņevu rosināto kriminālprocesu.

Gardas kasācijas sūdzību AT Senāta Krimināllietu departaments iecerējis izskatīt rakstveida procesā otrdien, 26.oktobrī, pastāstīja Kataja.

Kā ziņots, šā gada 4.februārī Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa noilguma dēļ izbeidza pret Kameņevu privāti rosināto kriminālprocesu par neslavas celšanu Gardam. Lai gan Garda šo nolēmumu pārsūdzēja, arī Rīgas apgabaltiesa Latgales priekšpilsētas tiesas nolēmumu atstāja negrozītu.

Kā ziņots, izbeigt šo kriminālprocesu saistībā ar noilguma iestāšanos pirmās instances tiesai bija lūdzis Kameņevs. Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Gardas vietniece Līga Muzikante, Kameņevs laikus neesot saņēmis tiesas sūtīto apsūdzību. Krimināllikums paredz, ka personu nevar saukt pie kriminālatbildības, ja no dienas, kad tā izdarījusi iespējamu pārkāpumu, par kuru tiek rosināts sākt privātās apsūdzības kriminālprocesu, ir pagājuši seši mēneši.

Saskaņā ar Muzikantes atstāstīto Kameņevs tiesā teicis, ka apsūdzību viņš saņēmis šā gada janvārī, lai gan tiesa to uz viņa darbavietu esot nosūtījusi jau pagājušā gada aprīlī. "Šajā gadījumā izskatās, ka viņš gluži vienkārši bija iepazinies ar šo apsūdzību, bet paziņoja, ka to nav darījis, tāpēc ka to apsūdzību tiesa ir nosūtījusi nevis uz viņa dzīvesvietu, bet uz darbavietu," iepriekš sacīja Gardas vietniece.

LETA jau ziņoja, ka šis kriminālprocess tika sākts saistībā ar laikraksta "Čas" 2009.gada 29.janvāra numurā atrodamo publikāciju "Neonacists Garda ierunājās". Kā uzskata Garda, Kameņevs šajā publikācijā izplatījis "apzināti nepatiesus izdomājumus" ne vien par viņu pašu, bet arī "par ikvienu latvieti, kurš iestājas par Latvijas okupācijas seku novēršanu - par deokupāciju un dekolonizāciju".

Garda domā, ka Kameņeva rīcība bijusi vērsta uz to, lai celtu viņam neslavu un radītu pilnīgi nepareizu priekšstatu. Šajā kriminālprocesā DDD izdevējs no Kameņeva vēlējies piedzīt arī 100 000 latu lielu morālā kaitējuma kompensāciju.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais