Pēc 4 gadu prombūtnes atradies lietuvietis, kuru apsūdz 2 kilogramu metamfetamīna ievešanā Latvijā

Atradies Lietuvas pilsonis Rolands Strazdausks, kurš 2006.gada rudenī tika izsludināts meklēšanā saistībā ar viņam uzrādītajām apsūdzībām krimināllietā par nepilnu divu kilogramu metamfetamīna ievešanu Latvijā.

Patlaban Strazdausks ir apcietināts, aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja.

Kokaīna kontrabandas krimināllietā bez Strazdauska apsūdzēts arī Latvijas pilsonis Vitālijs Šavickis. Izskatot lietu pirmajā instancē, Zemgales apgabaltiesa 2004.gada 12.martā abiem apsūdzētajiem piesprieda astoņu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz vienu gadu. Tiesas spriedums arī paredzēja izraidīt Strazdausku no Latvijas pēc soda izciešanas.

Kā liecina informācija Latvijas tiesu portālā, vēlāk šis Zemgales apgabaltiesas spriedums tika pārsūdzēts un lieta nonāca AT Krimināllietu tiesu palātā, kas to izskatīja apelācijas kārtībā. Lai gan palāta apgabaltiesas nolēmumu atcēla un taisīja lietā jaunu spriedumu, arī šis jaunais spriedums vēlāk tika pilnībā atcelts un lieta atkal nonāca palātā, kurai vēlreiz apelācijas kārtībā bija jāpārskata apgabaltiesas spriedums.

Sākot no jauna pārskatīt apgabaltiesas spriedumu, AT Krimināllietu tiesu palāta 2006.gada 21.septembrī apelācijas tiesvedību lietā apturēja saistībā ar Strazdauska neierašanos. Viņš bija pazudis un tika izsludināts meklēšanā.

Kamēr Strazdausks joprojām nebija atradies, šā gada 7.aprīlī apelācijas tiesvedība lietā tika atjaunota. AT Krimināllietu tiesu palāta nolēma iztiesāt lietu bez Strazdauska klātbūtnes, kā to īpašos gadījumos atļauj Kriminālprocesa likums. Lietas izskatīšanai tika atvēlētas divas dienas - 2011.gada 13.janvāris un 14.janvāris.

Šomēnes AT kļuva zināms, ka Strazdausks tomēr ir atradies. Ceturtdien viņš tika vests uz tiesu un apcietināts. Tiesa nolēma nemainīt jau pavasarī noteiktos datumus lietas izskatīšanai apelācijas kārtībā, informēja AT preses sekretāre Kataja.

Par apstākļiem, kādos Strazdausks tika atrasts vai atradās pats, aģentūrai LETA sīkāku informāciju neizdevās iegūt ne tiesā, ne Valsts policijā.

Kā ziņots, abi metamfetamīna kontrabandas lietā apsūdzētie vīrieši iepriekš nav atzinuši savu vainu prokuratūras inkriminētajās apsūdzībās.

Šavickim apsūdzība 2003.gadā tika celta pēc Krimināllikuma (KL) 253.panta 3.daļas par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu atkārtoti personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Savukārt Strazdausks tika apsūdzēts pēc tā paša panta, kā arī pēc KL 190.panta 2.daļas par kontrabandu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Narkotiku apkarošanas biroja darbinieki 2003.gada 16.janvārī atklāja tolaik lielāko narkotisko vielu daudzumu, kāds kontrabandas ceļā ievests Latvijā. Policisti aizturēja automašīnu, kurā atradās 1,99 kilogrami metamfetamīna.

Narkotikas bija apstrādātas ar speciālu vielu, lai slāpētu specifisko metamfetamīna aromātu, tādējādi novēršot robežsardzes suņu uzmanību. Pēc speciālistu aplēsēm, aizturēto narkotiku kopējā vērtība bija aptuveni 20 000 latu. No izņemtā metamfetamīna varētu iegūt 7000-8000 devu.

Saistībā ar notikušo tika aizturēts Strazdausks un Šavickis. Izmeklētāji noskaidroja, ka narkotikas Latvijā tikušas ievestas no Lietuvas, tās paslēpjot automašīnas rezerves ritenī. Pēc tam, kad Lietuvas pilsonis ar narkotikām pildīto riteni ievedis Latvijā, abi aizturētie ar rezerves riteņiem samainījušies.

Svarīgākais