Nākammēnes tiesās viltotu eiro izplatītājus

īgas apgabaltiesa oktobrī paredzējusi sākt skatīt krimināllietu, kurā par viltotas ārvalstu valūtas - eiro - izplatīšanu apsūdzētas divas personas.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Jeļena Rutkovska abām personām uzrādījusi apsūdzību pēc Krimināllikuma 192.panta 1.daļas - par viltotas ārvalstu valūtas - eiro - izplatīšanu. Minētais pants vainīgās personas paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kā liecina Tiesu informatīvajā sistēmā pieejamā informācija, minēto krimināllietu tiesa skatīs 12.oktobrī plkst.10. Apsūdzētie ir Aleksandrs Dobrotvorskis un Raimonds Vetrīns.

Šīs divas agrāk jau vairākkārt tiesātās personas par viltotu 6000 eiro (4216 latu) izplatīšanu tika aizturētas šā gada martā.

Drošības policijas operatīvā eksperimenta laikā tika iegādātas 60 viltotas 100 eiro (70 latu) banknotes, pretī par tām izsniedzot 2100 eiro (1475 latus). Viltotie eiro bija ļoti labas kvalitātes.

Par minētā nozieguma izdarīšanu tika aizturētas divas personas - 1958. un 1973.gadā dzimuši vīrieši, kuriem piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 1958.gadā dzimusī persona iepriekš bijusi sešas reizes sodīta ar brīvības atņemšanu, tostarp četras reizes ar brīvības atņemšanu, kas ilgāka par sešiem gadiem.

Savukārt 1973.gadā dzimusī persona iepriekš bijusi divas reizes sodīta ar brīvības atņemšanu par smagu noziegumu izdarīšanu, pēdējā reizē par bruņotu laupīšanu uz desmit gadiem un sešiem mēnešiem.

Policija īpaši atzīmē, ka viltotās 100 eiro banknotes bija ļoti labas kvalitātes, par ko liecina viltojumos iestrādātie aizsardzības jeb pretviltošanas elementi - ūdenszīmes, hologrammas, metalizēta josla ar uzrakstiem. Pirmstiesas izmeklēšanas sākumposmā tika noskaidrots, ka viltotās naudas banknotes bija plānots izplatīt ārpus Latvijas robežām, taču nevar noliegt, ka, pieaugot eiro pieprasījumam Latvijas valūtas maiņas tirgū, tās tiktu izplatītas Latvijā.

Šajā saistībā Drošības policija aicina cilvēkus būt vērīgiem un izvairīties no valūtas maiņas darījumiem ārpus licencētām valūtas maiņas iestādēm.

Svarīgākais