Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

12 gadus pēc Vecrīgas grautiņiem joprojām turpinās izmeklēšana pret trīs personām

© Dmitrijs Suļžics/F64

Valsts policijā (VP) joprojām turpinās izmeklēšana pret trīs personām par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos.

Kā informēja Valsts policijā, gada laikā izmaiņu nav, proti, Rīgas Centra iecirknī joprojām atrodas izmeklēšanā viens kriminālprocess pret trīs personām.

Patlaban nav iegūts pietiekamu pierādījumu kopums, lai šo lietu virzītu kriminālvajāšanas sākšanai.

Personām ir aizdomās turēto statuss. Policija nekomentē iemeslus, kāpēc kavējas lietas virzīšana apsūdzību celšanai. Personas nav izsludinātas meklēšanā.

Noilgums šajā kriminālprocesā vēl nav iestājies. Noilgums iestājas pēc 15 gadiem kopš šāda veida nodarījuma.

Jau ziņots, ka iepriekš kopumā par dalību grautiņos tika apsūdzētas vairāk nekā 68 personas, no kurām piecas attaisnotas.

Lielākā daļa apsūdzēto piesprieda piespiedu darbu, naudas sodu un nosacītu brīvības atņemšanu. Septiņas personas saņēma reālu cietumsodu.

2009.gada 13.janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi - tika izsisti logi vairākām ēkām, tostarp stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja AS "Latvijas balzams" produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns "Fīlings". Grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu.

Grautiņu laikā sākotnēji tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie, bet četri cilvēki no hospitalizācijas atteicās. Tāpat mediķi sniedza palīdzību aizturētajiem sadursmju dalībniekiem, kuri jau bija nogādāti policijas iecirkņos. Nekārtībās cieta arī paši policisti.