Notver divus cigarešu kontrabandistus ar centīgi izveidotiem slēpņiem automašīnās

Aizvadītajās brīvdienās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki, veicot muitas kontroles pasākumus uz austrumu robežas, novērsa divus mēģinājumus nelegāli ievest Latvijā kopumā 70 660 cigaretes jeb 3533 paciņas ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas daļā.

Likumpārkāpēji cigaretes bija centušies slēpt dažādos speciāli automašīnās izveidotos slēpņos un lūkās, kuras bija maskētas pat ar pielīmētiem dubļiem.

16.oktobrī Silenes muitas kontroles punktā no Baltkrievijas puses pa "sarkano joslu" iebrauca vieglā automašīna "Peugeot 605", kuru vadīja 37 gadus vecs Latvijas pilsonis. Ceļotājs uzrādīja ievešanai atļauto normu - divas paciņas cigarešu un vienu litru stiprā alkoholiskā dzēriena.

Tomēr uz aizdomu pamata automašīna tika novirzīta padziļinātajai fiziskajai kontrolei, kuras gaitā VD darbinieki atklāja, ka automašīnā zem visiem četriem spārniem, zem bagāžnieka un zem aizmugurējā sēdekļa ir speciāli ierīkoti labi maskēti slēpņi, kuros ir paslēpta 391 paciņa cigarešu "Fest" un 1484 paciņas cigarešu "Premjer" ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Savukārt Terehovas muitas kontroles punktā svētdien, 17.oktobrī, izlases kārtībā veicot muitas kontroli kādai pa "zaļo joslu" iebraukušai "VW Passat" markas automašīnai, kuru vadīja 34 gadus vecs Lietuvas pilsonis, VID darbinieki tajā izveidotajos slēpņos kopumā atklāja 1658 paciņas dažādu marku cigarešu ar Krievijas akcīzes markām.

Veicot transportlīdzekļa padziļināto fizisko kontroli, automašīnas priekšējā panelī - šahtā, kas sadala salona grīdu uz pusēm no priekšējā paneļa līdz aizmugurējam sēdeklim, - kā arī grīdā zem aizmugurējā sēdekļa speciāli izveidotās lūkās tika konstatētas slēptas "Saint George" un "Armada" markas cigaretes.

Aizdomās par papildu slēpņiem minētajai automašīnai tika veikta skenēšana, un, veicot iegūtā attēla analīzi, tika konstatētas aizdomīgas vietas automašīnas aizmugurējā un apakšējā daļā.

VID darbiniekiem paceļot automašīnu uz auto pacēlāja un demontējot riepas, tās paspārnos tika konstatētas speciāli izveidotas ar pielīmētiem dubļiem nomaskētas lūkas.

Atverot šīs lūkas, VID darbinieki speciāli izveidotos slēpņos atklāja cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām. Tādas pašas lūkas VID darbinieki konstatēja arī automašīnas sliekšņos, kuras atverot tika izņemtas savā starpā ar virvi savienotas cigarešu paciņas.

Par visiem konstatētajiem pārkāpumiem noformēti administratīvo pārkāpumu protokoli saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.12 pantu par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā, noslēpjot šīs preces no kontroles vai tās nedeklarējot.

Nelikumīgi pārvietotās cigaretes un automašīnas novietotas muitas kontroles punktu aizturēto preču noliktavās līdz lietas izskatīšanai.

Latvijā

No nākamā gada plānots noteikt fiksēto neapliekamo minimumu un paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrija (FM) sagatavotie grozījumi likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli.