Ik dienas Helsinkos no Igaunijas ierodas simts noziedznieki

Katru dienu no Igaunijas galvaspilsētas Tallinas ar prāmjiem Helsinkos ierodas vairāk nekā simts cilvēki ar noziedzīgu pagātni, vērtē Somijas muitas dienests.

Somijas muita iebraucējiem no Tallinas regulāri konfiscē kontrabandas preces, kā narkotikas, tabakas izstrādājumus un alkoholiskos dzērienus, kas paredzēti nelegālai tirdzniecībai Somijā, kā arī elektrošoka ierīces un citus nelegālos ieročus, raksta laikraksts "Helsingin Sanomat".

Somijas muitas dienests arī aizturējis aptuveni 200 cilvēkus, kas izsludināti policijas meklēšanā.

Vienlaikus Somijas jūras muitas dienests uz prāmjiem, kas no Helsinkiem dodas uz Igauniju, konfiscējis zagtas preces 230 000 eiro (161 640 latu) vērtībā.

Somijas Dienvidu apgabala muitas dienesta direktors Leo Nisinens skaidro, ka ekonomiskā krīze palielinājusi pārrobežu noziedzību, kas nāk no Baltijas valstu reģiona. Turklāt izdevumu apgriešanas dēļ Somijas muitas personāls ir samazināts, īpaši Helsinku reģionā.

Nepilnu divu gadu laikā Dienvidu apgabalā muitnieku skaits samazināts par 12%, kas, pēc Nisinena novērtējuma, apdraud Somijas drošību.

"Ceļojumu uz un no Tallinas varētu pielīdzināt Krievijas robežas šķērsošanai, bet šeit ir vājāka uzraudzība," norādīja Nisinens.

Igaunijas transportlīdzekļu un pasažieru pārbaudes Somijā tika pārtrauktas 2007.gadā, kad Igaunija pievienojās Šengenas zonai. Muitas dienests var pārbaudīt iebraucējus, kas tiem liekas aizdomīgi.

Svarīgākais