Bijušajai tiesnesei Poļikarpovai piespriež trīs gadu cietumsodu

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palātā šodien bijušajai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājai Irēnai Poļikarpovai par kukuļņemšanu piesprieda trīs gadu cietumsodu ar daļēju mantas konfiskāciju.

Poļikarpovai tika piespriests maigāks sods, nekā to paredz Krimināllikums.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, izskatot lietu apelācijas kārtībā, Poļikarpova savu vainu atzina. Pēdējā vārdā apsūdzētā lūdza tiesu noticēt, ka atzīšanās sirdī notikusi jau pirms četriem gadiem un ka viņa ir sodījusi sevi pati, zaudējot darbu un sabojājot veselību. Savukārt prokurors, ievērojot grozījumus Krimināllikumā (KL), lūdza AT Poļikarpovu sodīt ar piecu, nevis astoņu gadu cietumsodu, kā to iepriekš bija noteikusi Rīgas apgabaltiesa.

Kā norādīja apsūdzētās advokāte Guna Kaminska, Poļikarpovas noziedzīgais nodarījums, kas kvalificēts pēc KL 320.panta 3.daļas, tagad ir atrodams KL 320.panta 4.daļā. To paredz pagājušā gada beigās pieņemtie grozījumi KL. Iepriekš KL 320.panta 3.daļā paredzētais brīvības atņemšanas sods bija 8-12 gadi, taču tagad KL 320.panta 4.daļā paredzētais brīvības atņemšanas sods ir 5-12 gadi. Savukārt apsūdzētajai personai labvēlīgākai likuma normai ir atpakaļejošs spēks, uzsvēra advokāte.

Aizstāve lūdza tiesu piemērot Poļikarpovai KL 55.panta nosacījumus un notiesāt viņu nosacīti. Kā apsūdzētās atbildību mīkstinošus apstākļus Kaminska minēja vaļsirdīgu atzīšanos, pozitīvu raksturojumu un neaptraipītu darba mūžu 42 gadu garumā. Advokāte lūdza AT atcelt Rīgas apgabaltiesas spriedumu daļā par Poļikarpovai piemēroto cietumsodu un taisīt jaunu nolēmumu, sodot apsūdzēto nosacīti.

Savukārt prokurors kā Poļikarpovas atbildību mīkstinošus apstākļus nosauca atteikšanos no tiesas priekšsēdētājas un tiesneša amata un savas vainas atzīšanu apelācijas instances tiesā.

Pēc lietas izskatīšanas tiesneši aizgāja taisīt nolēmumu, lai sēžu zālē atgrieztos šodien un to nolasītu.

Kā ziņots, kriminālprocesu, kurā kopā ar Poļikarpovu apsūdzēta arī bijusī Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnese Beatrise Tālere, AT Krimināllietu tiesu palāta pirmdien sadalīja divās atsevišķās lietvedībās. No pamata kriminālprocesa tika izdalīta Tāleres lieta, kuras izskatīšanas datums pagaidām vēl nav zināms, savukārt attiecībā pret Poļikarpovu lieta tika izskatīta.

Otra par kukuļņemšanu apsūdzētā bijusī tiesnese Tālere šā gada 13.jūlijā pēc ilgstošas slimības nomira. Tomēr apelācijas instances tiesai būs jāizvērtē un jāiztiesā lieta attiecībā pret Tāleri, vērtējot viņas vainu un iespēju reabilitēt vai nereabilitēt mirušo apsūdzēto. Pirmdien to izdarīt nebija iespējams, jo Tāleres aizstāve advokāte Maija Kalniņa bija saslimusi un lūdza iztiesāšanu atlikt.

Kā ziņots, AT šī kukuļņemšanas lieta nonāca sakarā ar Tāleres un Poļikarpovas iesniegtajām apelācijas sūdzībām un prokurora Māra Lejas iesniegto apelācijas protestu par Rīgas apgabaltiesas 2008.gada 7.februāra spriedumu, ar kuru bijušās tiesneses atzītas par vainīgām kukuļņemšanā un viņām piespriests astoņu gadu cietumsods.

Pirmās instances tiesa 2008.gadā Tālerei un Poļikarpovai papildus astoņu gadu cietumsodam piemēroja arī daļēju mantas konfiskāciju, bet tiesneses neapcietināja tiesas zālē.

Tālerei, pamatojoties uz atbilstošo KL pantu, pirmās instances tiesa nolēma konfiscēt vērtslietas, kas viņai tika atsavinātas pirmstiesas izmeklēšanas laikā, bet Poļikarpovai nolemts konfiscēt pirmstiesas izmeklēšanas laikā atsavinātos 6000 eiro (4212 latus) un 6760 latus. Par labu valstij no Tāleres pirmās instances tiesa nolēma piedzīt 300 latus, kas tika kvalificēti kā noziedzīgā ceļā iegūtie naudas līdzekļi.

Abām bijušajām tiesnesēm bija aizliegts izbraukt no valsts, kā arī tuvoties noteiktām personām un vietām.

Prokurors Leja pirmās instances tiesas debatēs Poļikarpovai un Tālerei prasīja piemērot attiecīgi astoņu un 8,5 gadu cietumsodus ar daļēju mantas konfiskāciju. Pēc sprieduma nolasīšanas prokurors atzina, ka notiesātajiem piemērotie sodi viņu principā apmierina.

Apelācijas sūdzības par apgabaltiesas spriedumu iesniedza pati Tālere, kā arī Poļikarpovas advokāti Gints Praņevskis un Kaminska. Savukārt prokurors Leja iesniedza apelācijas protestu, neapstrīdot tiesas piespriesto sodu, bet gan kvalificējošās pazīmes "materiālo vērtību pieņemšana" izslēgšanu no apsūdzības.

Kā ziņots, 2007.gada 1.februārī Saeima atbalstīja atļaujas došanu Poļikarpovas un Tāleres saukšanai pie kriminālatbildības. Šī bija pirmā reize, kad pie kriminālatbildības sauc tiesneses, kas pirms tam nav atceltas vai aizgājušas no amata.

Abas tiesneses Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja 2006.gada 10.oktobrī.

Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais