Par inkasenta slepkavību notiesātā bija pārliecināta, ka tiks attaisnota [ekskluzīva intervija]

© f64

Krimināllietā par 2008. gadā veikto G4S Latvia inkasenta slepkavību tiesa piespriedusi bargus sodus. Šāvējam Georgam Ivanovskim aiz restēm būs jāpavada 10 gadu. Savukārt par slepkavības plānošanu apsūdzētais Jānis Ozoliņš cietumā sēdēs 13 gadu, bet viņa sieva Kristīne Ozoliņa, kura, prokurores ieskatā, nodarbojās ar kūdīšanu, – 11 gadu.

Neatkarīgā pirms nedēļas ciemojās pie K. Ozoliņas, kura tad bija pārliecināta, ka tiks attaisnota.

Aiztur ar Omegas palīdzību

"Mūsu abu aizturēšana bija demonstratīva un pārspīlēta, un atstāja lielu iespaidu uz lietas virzību. Atceros, ka 29. janvārī braucām uz Rīgu, gāju uz sporta klubu un vīrs palika mani pagaidīt. Pēkšņi nodarbības vidū mani meklēja divas sievietes. Nodomāju, ka vīram ar veselību slikti palicis," atceras K. Ozoliņa. Tomēr veselība nebija pie vainas – J. Ozoliņš tika arestēts. Aizturēšanā piedalījās vairāk nekā 10 policistu, jo bija ziņas, ka bijušais kriminālpolicists ir bruņots. "To pasniedza kā operāciju, kurai policija ilgi gatavojās. Nesaprotu, cik jābūt aprobežotam, lai brīdī, kad gāžas virsū Omegas vienība, vēl pretotos. Man žēl, ka vīrs neskaitāmas reizes tika dauzīts. Viņam bija bieza ādas jaka, kurai mugura pēc aizturēšanas bija driskās. Protams, vīram bija ieroči – viņš agrāk strādāja drošības jomā. Bet iepriekš viņš ieradās policijā liecināt, un nekādu problēmu nebija," saka K. Ozoliņa.

Arī viņu pēc pāris dienām aizturēja ar vairāku policijas patruļu palīdzību. Ironiskā kārtā sieviete apcietināšanas dienā ilgāk nekā trīs stundas bija pavadījusi policijas iecirknī. Vakarā, braucot no darba, sieviete pamanīja, ka viņai seko Ceļu policija. "Tad vienā brīdī pa ruporu teica, lai stājoties malā. Piebrauca džips, izkāpa četri policisti un teica, ka mani arestē. Bet es taču visu dienu biju pie viņiem! Ministrija runā, ka nav naudas, bet šajā procesā tērējās fantastiski!" saka K. Ozoliņa.

Naudu meklē armijas vads

Noklausoties prokurores Ineses Šultes apsūdzību, Neatkarīgajai radās iespaids, ka tā lielā mērā balstās uz inkasenta G. Ivanovska liecībām. Līdz šim plašāk netika izskanējusi informācija, ka inkasents, kurš atzinās sava pārinieka slepkavībā, liecības mainījis četras reizes. Kad viņu nopratināja kā cietušo, G. Ivanovskis sacīja, ka viņam nav ar slepkavību nekādas saistības. Aizdomās turamā statusā viņš teica, ka nav vainīgs, bet vēlāk liecināja, ka vainīgs ir J. Ozoliņš un nogalinātais Vitālijs Savčenko. Visbeidzot viņš palika pie versijas, ka slepkavību plānoja J. Ozoliņš ar sievu. "Vienu brīdi pieļāvu iespēju, ka viņš to dara atriebības dēļ. Georgs pievērsa uzmanību manai draudzenei, bet viņai galīgi nesimpatizēja. Tad viņš pievērsa uzmanību man, bet es arī atteicu. Tad mums bija asāka vārdu pārmija, kurā Georgs solīja, ka es to nožēlošot," atceras K. Ozoliņa. Tomēr viņa šo sadzīvisko strīdu neuzskata par iemeslu, kāpēc Georgs slepkavības līdzdalībā vaino tieši Ozoliņus. Nolaupītā nauda joprojām nav atrasta. Ozoliņu īpašumā kratīšanu veica vairāk nekā 60 cilvēku, izjauca grīdu un pārmeklēja apkārtējos laukus. Nauda tika meklēta arī dzīvnieku kapsētā. Arī ugunskura vietā un būvmateriālu kaudzē, kuras G. Ivanovskis bija norādījis kā naudas slēptuves, taču nekas netika atrasts.

Norāda uz izmeklēšanas pasivitāti

"Pēc manām domām, Georgam ir pārliecība, ka, šādi liecinot, viņš saglabās savu naudas daļu un pēc cietuma varēs normāli dzīvot. Viņš cer panākt, ka sods būs iespējami mazāks. Es nezinu, kāda ir viņa vainas pakāpe, jo nav pierādīti šaušanas apstākļi, kādi ieroči izmantoti un kā tas noticis," uzsver K. Ozoliņa. Viņa norāda, ka nav zināms, kāda ir līdzdalība viņa nogalinātajam kolēģim, kurš liktenīgajā dienā atradās meta amfetamīna iespaidā. "Nozieguma vietā tika konstatētas neskaitāmas pēdas – gan delnas nospiedumi, gan DNS, taču tās nepieder nedz man, nedz manam vīram, nedz Georgam, nedz Vitālijam. Izmeklētāji šajā virzienā neko nepārbaudīja! Man šķiet, ka šajā lietā kādam ir personiska ieinteresētība. Absurdi, ka G4S naudas pārvadājumu daļas priekšnieks 90. gados sēdējis cietumā par zādzībām. Un kāpēc viņš ir priekšnieks? Jo ir klasesbiedrs tās firmas iekšējā drošības dienesta vadītājam. Viņš savukārt strādā gan firmā, gan policijā," savu versiju par iespējamiem vainīgajiem izklāsta K. Ozoliņa.

Par spriedumu šokā

Pēc prokurores I. Šultes domām, Ozoliņi noziegumā iesaistīja G. Ivanovski, lai nodrošinātu sev pienācīgu materiālo stāvokli un nomaksātu kredītus. "Tas ir interesanti, jo lietas materiālos ir informācija, ka kredītmaksājumi mums veikti bez ievērojamiem kavējumiem. Mums ir hipotekārais kredīts uz māju, kuras vērtība ir 250 000 latu savā laikā. Kredīts tikai 30 000 latu – īpašuma vērtībai smieklīga summa," prokurores sacītajam atbild K. Ozoliņa.

Pēdējā vārdā viņa uz vairākiem desmitiem lapu bija sagatavojusi rūpīgu analīzi par prokurores pieļautajām kļūdām, tomēr tiesa visus trīs apsūdzētos nolēma sodīt ar reālu brīvības atņemšanu. I. Šulte ir apmierināta, taču pagaidām vēl nekomentē, vai spriedumu pārsūdzēs. Turpretī Ozoliņu aizstāve, zvērināta advokāte Anita Mazure spriedumu noteikti pārsūdzēs. K. Ozoliņa tika apcietināta tiesas zālē, savukārt viņas vīrs, izdzirdot spriedumu, noģība.

Svarīgākais