AT pabeigusi skatīt krimināllietu par nelikumīgu spirta pārdošanu no "Materiālajām rezervēm"

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta šodien pabeigusi skatīt lietu, kurā par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, svešas mantas prettiesisku iegūšanu un bezdarbību apsūdzētas trīs valsts amatpersonas - divi kādreizējie Iekšlietu ministrijas valsts aģentūras "Materiālās rezerves" darbinieki un viens bijušais Valsts policijas Ekonomikas policijas pārvaldes (EPP) darbinieks.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, apelācijas instances tiesas nolēmums šajā lietā tiks pasludināts rīt, 8.oktobrī, plkst.10.

LETA jau ziņoja, ka krimināllietā uz apsūdzēto sola sēdušies Jānis Brics, Jānis Grundšteins un Juris Sergejevs. Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 7.novembrī viņus visus attaisnoja, taču šis spriedums tika pārsūdzēts.

Prokuratūras ieskatā, apsūdzētie, savstarpēji vienojoties, viltojuši dokumentus par "Materiālo rezervju" glabāšanā nodotā spirta iznīcināšanu, bet spirtu vēlāk pārdevuši.

Aģentūras "Materiālās rezerves" Izņemto lietu pārņemšanas daļas vadītājs Jānis Grundšteins apsūdzēts par to, ka, būdams valsts amatpersona, viņš izdarījis tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, nodarot būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldības kārtībai un izraisot smagas sekas. Grundšteins izdarījis svešas mantas prettiesisku iegūšanu jeb piesavināšanos lielā apmērā, teikts apsūdzības rakstā.

Savukārt aģentūras "Materiālās rezerves" uzskaites speciālists Jānis Brics apsūdzēts par to, ka viņš izdarījis dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, viltošanu, kas radījusi būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldības kārtībai, kā arī atbalstījis valsts amatpersonas ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu.

EPP vecākais inspektors Juris Sergejevs apsūdzēts par to, ka viņš kā valsts amatpersona aiz nolaidības nav izdarījis darbības, kuras pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai, ja ar to nodarīts būtisks kaitējums un izraisītas smagas sekas.

Prokuratūra uzskata, ka 2006.gada septembrī Grundšteins, būdams valsts amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli ar mērķi izmeklēšanā nenoskaidrotām personām realizēt spirtu, kas nodots glabāšanā un atrodas aģentūrā "Materiālās rezerves", lūdzis Bricu noformēt nepieciešamos dokumentus. Brics pēc Grundšteina lūguma sagatavojis lietisko pierādījumu aprakstes un novērtējuma aktu un lietisko pierādījumu iznīcināšanas aktus, kuros ierakstītas patiesībai neatbilstošas ziņas, tādējādi noformējot viltotus dokumentus, teikts apsūdzības rakstā.

Minētajos aktos ierakstīts, ka komisijas - aģentūras "Materiālās rezerves" Izņemto lietu pārņemšanas daļas vadītāja Grudšteina, Sergejeva un Brica - klātbūtnē 2006.gadā no 4. līdz 6.septembrim tiek iznīcināti 36 010 litri spirta. Lietisko pierādījumu iznīcināšanā Brics apzināti nepiedalījās. Minētos lietisko pierādījumu iznīcināšanas aktus visas trīs apsūdzētās personas parakstīja, zinot, ka nav piedalījušās spirta iznīcināšanā un ka šāda iznīcināšana nav notikusi. Faktiski neiznīcināto spirtu Grundšteins realizēja izmeklēšanā nenoskaidrotām personām un tas tika izvests no uzņēmuma teritorijas, uzskata apsūdzība.

Tādējādi Brica darbību rezultātā tika noformēti viltoti dokumenti, tika slēptas noziedzīga nodarījuma pēdas, netika iznīcināts spirts un Grundšteins to realizēja izmeklēšanā nenoskaidrotām personām, kam tika radīta iespēja Latvijā veikt nelikumīgas, valsts nekontrolētas darbības ar spirtu, kura muitas vērtība ir 9140 latu, kā rezultātā tika atvieglota nozieguma izdarīšana, kā arī tika grauts valsts iestādes prestižs, kas uzskatāms par būtisku kaitējumu pārvaldības kārtībai un izraisījis smagas sekas, norādīts apsūdzības rakstā.

Svarīgākais