Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Pēdējo divu nedēļu laikā "Bites" tīklā bloķēti vairāk kā 1000 krāpnieciski zvani

© Pixabay

Mobilo sakaru operatora "Bite Latvija" tīklā pēdējo divu nedēļu laikā bloķēti vairāk nekā 1000 krāpniecisku zvanu, informēja kompānijas korporatīvo un sabiedrisko attiecību vadītāja Una Ahuna-Ozola.

Viņa atzīmēja, ka Latvijā strādājošās bankas ziņo par krāpniekiem, kuri uzdodas par to darbiniekiem, un kuru mērķis ir no iedzīvotājiem iegūt maksājuma karšu datus un paroles. Šie krāpnieki, apejot standarta saziņas ceļus, neatļauti pārvada zvanu plūsmu, lai zvana saņēmējam šķistu, ka viņam zvana no bankas, jo mobilajā tālrunī kā ienākošais zvans uzrādās ļoti līdzīgs numurs, kādu izmanto banka.

"Bite Latvija" sadarbībā ar partneriem radusi veidu, kā savlaicīgi atpazīt potenciāli krāpnieciskus zvanus, kas apiet standarta saziņas ceļus, līdz ar to šāda zvana maršrutizācijas kanāls jau preventīvi tiek bloķēts.

Viņa uzsvēra, ka kibernoziedznieki, tostarp telefonkrāpnieki rod aizvien jaunus veidus, kā būt pārliecinošākiem. Ja kādreiz biežāk telefonkrāpnieki galvenokārt izmantoja emocionālus vēstījumus, lai upuris zaudētu modrību, patlaban krāpnieku stratēģijas kļuvušas tehnoloģiski gudrākas un viltīgākas. To mobilo sakaru operators redz arī gadījumos, kas saistīti ar krāpniecību, uzdodoties par finanšu sektora pārstāvjiem.

"Lai arī esam identificējuši šāda tipa krāpniecību un spējam to veiksmīgi bloķēt, sabiedrībai aizvien jāsaglabā modrība, jo diemžēl katru dienu tiek izdomāti jauni veidi, kā apiet dažādas drošības sistēmas," stāstīja Ahuna-Ozola.

Viņa arī atgādināja, ka bankas darbinieki nekad nelūgs attālināti izpaust personas datus, kā arī nelūgs izpaust bankas pieejas informāciju, piemēram, nelūgs nosaukt "Smart ID" paroles. Ja tiek saņemts aizdomīgs zvans, e-pasts vai jebkāda cita informācija, uzreiz jāsazinās ar banku. Tāpat gadījumos, ja tiek saņemts aizdomīgs zvans, vēlams informēt arī mobilo sakaru operatoru, jo tādā veidā ir iespējams šo numuru piefiksēt, izsekot krāpnieciskajām darbībām, kā arī numuru bloķēt.

Mobilo sakaru operators sadarbojas arī ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju "Cert.lv" un bankām.

Jau ziņots, ka "Bite Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 115,376 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 15,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 82,8% un bija 27,35 miljoni eiro.

"Bite Latvija" reģistrēta 2005.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 99,085 miljoni eiro. "Bite Latvija" 100% kapitāldaļas pieder "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.