Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Nemaksājot alimentus 10 gadus, vīrietis parādā vairāk nekā 15 000 eiro

© Pixabay

Pagājušā gada beigās Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Talsu iecirknī tika uzsākts kriminālprocess par to, ka kāds vīrietis nepilda Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, ar kuru viņam uzlikts par pienākumu apgādāt savus bērnus.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka vīrietis izvairījās apgādāt un dot uzturu bērniem, kas kā pienākums viņam uzlikts 2010.gadā ar Talsu rajona tiesas spriedumu. Šo desmit gadu laikā vīrietis izvairījās apgādāt un uzturēt savus bērnus tīši, sistemātiski un ilgstoši nemaksājot uzturlīdzekļus, kaut gan būdams darba spējīga persona un periodiski ir bijis darba tiesiskajās attiecībās un guvis ienākumus.

Tā kā vīrietis uzturlīdzekļus nemaksāja, tad uzturlīdzekļus bērnu uzturam maksā Uzturlīdzekļu garantiju fonds. Uz iesnieguma saņemšanas laiku uzturlīdzekļu parāds fondam ar visiem aprēķinātajiem likumiskajiem procentiem bija aptuveni 15 000 eiro.

Vīrietim kriminālprocesā tika piemērots aizdomās turētā statuss. Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Talsu iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas amatpersonas pabeidza izmeklēšanu šajā kriminālprocesā un nodeva to prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Informējam, ka izvairīšanās no pienākuma uzturēt bērnu Krimināllikuma izpratnē ir tāds pats noziegums kā citi tajā minētie nodarījumi. Par izvairīšanos no tiesas nolēmuma vai kompetentas valsts institūcijas lēmuma pildīšanas, ar kuru uzlikts pienākums apgādāt savus vecākus, vecvecākus, bērnus, mazbērnus vai citas personas un dot tiem uzturu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.