Mēģina no VID slēpt 22,5 tūkstošus cigarešu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki pagājušās nedēļas beigās, veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas - Baltkrievijas un Latvijas - Krievijas robežas, novērsa vairākus mēģinājumus nelegāli ievest kopumā gandrīz 22,5 tūkstošus dažādu marku cigarešu. Sastādīti pieci administratīvā pārkāpuma protokoli, un līdz lēmuma pieņemšanai administratīvajā lietā izņemtas trīs automašīnas.

Šī gada 1.septembra pēcpusdienā Grebņevas muitas kontroles punktā pa "zaļo joslu" iebrauca vieglā automašīna "Chrysler Voyager". VID darbiniekiem pēc vadītāja intervēšanas un auto vizuālās apskates radās aizdomas, ka automašīnā varētu būt paslēptas nedeklarētas preces. Uz aizdomu pamata transportlīdzeklis tika novirzīts padziļinātās muitas kontroles veikšanai. Veicot pārbaudi, VID darbinieki atklāja, ka automašīnas priekšējā panelī un sēdekļos aiz apšuvuma ir paslēptas kopumā 3200 cigaretes (2200 "Bond" markas cigaretes jeb 110 paciņas, 200 "More" markas cigaretes jeb 10 paciņas un 800 "Winston" markas cigaretes jeb 40 paciņas) ar Krievijas akcīzes markām.

Tās pašas dienas vēlā vakarā Terehovas muitas kontroles punktā pa "zaļo joslu" iebrauca automašīna "Audi A6". Lai gan vadītājs salonā bija novietojis pārvietošanai pāri robežai atļauto akcīzes preču daudzumu, tas ir, 40 cigaretes un litru degvīna, veicot padziļināto muitas kontroli , automašīnas bagāžas nodalījumā aiz drošinātāju kārbas tika atklāts desmit reizes lielāks cigarešu, kas bija marķētas ar Krievijas akcīzes markām, skaits- 400 "Glamour" markas cigaretes jeb 20 paciņas.

Naktī no piektdienas uz sestdienu Terehovas muitas kontroles punktā pa "zaļo joslu" iebrauca automašīna "Audi 80". Automašīnas vadītājs VID darbiniekiem iesniedza pieteikumu par akcīzes preču pārvietošanu par 20 cigaretēm, litru degvīna un trīs litriem vīna. Pēc automašīnas vizuālās apskates un vadītāja intervēšanas robežkontroles veicējiem radās aizdomas, ka automašīnā varētu būt paslēpta deklarēta prece. Viņu aizdomas apstiprinājās, un pēc padziļinātās fiziskās kontroles veikšanas vadītāja personīgajās mantās tika atrastas 780 "More" markas cigaretes jeb 39 cigarešu paciņas ar Krievijas akcīzes markām.

Savukārt svētdien sadarbībā ar Valsts robežsardzes kinologu tika veikta vilciena, kas brauca maršrutā Maskava - Rīga, pasažieru un apkalpojošā personāla bagāžas kontrole. Veicot pasažieru bagāžas kontroli, kādas 49 gadus vecas sievietes rokas bagāžā- trijās somās, tika atklāti 18 tūkstoši nedeklarētu cigarešu (13200 "Kiss" markas cigaretes jeb 660 paciņas, 800 "Winston" markas cigaretes jeb 40 paciņas, 3600 "More" markas cigaretes jeb 180 paciņas un 400 "Sweat Dream" markas cigaretes jeb 20 paciņas) ar Krievijas akcīzes markām.

Svētdien ap pusdienlaiku Silenes muitas kontroles punktā pa "zaļo joslu" iebrauca automašīna "Audi 100". Veicot padziļināto muitas kontroli minētās automašīnas pasažieres bagāžai, 54 gadus vecās kundzes rokas somiņā muitas darbinieki atklāja nedeklarētas cigaretes- 200 "Queen Charm" markas cigaretes jeb 10 paciņas ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Visos gadījumos pārvietošanai atļautais cigarešu skaits tika atgriezts īpašniekiem, bet pārējās (22460 cigaretes jeb 1123 cigarešu paciņas) nedeklarētās cigaretes- izņemtas. Visos gadījumos sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.12 panta par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā, tās noslēpjot no kontroles vai nedeklarējot. Līdz lēmuma pieņemšanai administratīvajā lietā izņemtas arī kopumā trīs automašīnas, kurās bija izveidoti slēpņi.

Latvijā

No nākamā gada plānots noteikt fiksēto neapliekamo minimumu un paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrija (FM) sagatavotie grozījumi likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli.