Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Tukuma novadā mēģina piekukuļot policistu

© Pixabay

Ceturtdien, 24. septembrī, Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) Tukuma iecirkņa amatpersonai kāds vīrietis piedāvāja samaksāt 140 eiro, lai izvairītos no administratīvā pārkāpuma protokola noformēšanas par atļautā maksimālā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess.

24. septembrī Tukuma novada Džūkstes pagastā uz autoceļa A9 ceļa posmā Rīga - Liepāja 49. km VP ZRP Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas Satiksmes uzraudzības rotas jaunākais inspektors par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu apturēja automašīnu „Toyota Avensis” kuru vadīja 1979. gadā dzimis vīrietis. Viņš brauca ar ātrumu 156 km/h ārpus apdzīvotas vietas, kur atļautais maksimālais braukšanas ātrums ir 90 km/h.

Cenšoties izvairīties no administratīvā pārkāpuma protokola noformēšanas un transportlīdzekļa vadīšanas tiesību zaudēšanas par atļautā maksimālā braukšanas ātruma pārsniegšanu, vīrietis piedāvāja policistiem samaksāt 140 eiro kukuli. Par minēto faktu pret autovadītāju tika uzsākts kriminālprocess par kukuļa piedāvāšanu valsts amatpersonām, kā arī noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par atļautā maksimālā braukšanas ātruma pārsniegšanu, piemērojot naudas sodu, kā arī transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizliegumu uz 6 mēnešiem.

Likumsargi atgādina, ka atbilstoši Krimināllikuma 323. panta pirmajai daļai, par kukuļa, tas ir, materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, došanu vai piedāvāšanu vai par kukuļa apsolīšanu pēc tā pieprasīšanas personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību, neatkarīgi no tā, vai nodotais, piedāvātais vai apsolītais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Tāpat policija uzsver, ka uzskats, ka neliela ātruma pārsniegšana nenodara neko ļaunu, ir maldinošs, jo arī ātruma pārsniegšana par 10 līdz 20 km/h bieži vien var būt nāvējoša ne tikai pašam transportlīdzekļa vadītājam, bet arī citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.