Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Šonakt nogalināts advokāts Pāvels Rebenoks [papildināts]

© Rūta Kalmuka/F64

Šonakt savās mājās ir nogalināts pazīstamais zvērinātais advokāts Pāvels Rebenoks, apstiprināts Valsts policijā.

"Šonakt nogalināts mans draugs. Pāvels Rebenoks. Izsludinu par slepkavu atrašanu 20000.00 Eur. Un īpaši par pasūtītājiem no politiķiem," sociālajā tīklā Twitter paziņojis noslepkavotā advokāta kolēģis Mārtiņš Krieķis.

Valsts policijā atklāja, ka advokāts šonakt ir atrasts nogalināts. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess. Šobrīd izmeklēšanā iesaistīti lieli policijas resursi, tiek veiktas operatīvās un izmeklēšanas darbības. Tiek pārbaudītas vairākas notikušā versijas.

Izmeklēšanas interesēs sīkāku informāciju Valsts policija šobrīd nesniegs.

Arī uzņēmuma "Olainfarm" padomē iepriekš kopā ar Rebenoku ieceltais jurists Mārtiņš Krieķis, kurš vēl sestdien ticies ar Rebenoku, aģentūrai LETA teica, ka Rebenoks ir nogalināts. "Varu apstiprināt, ka tā ir bijusi slepkavība, ka tā ir notikusi šonakt, un, ka tā ir notikusi, izmantojot fizisku spēku," klāstīja Krieķis.

Viņš arī uzskata, ka tā ir bijusi politiskā slepkavība un pasūtītāji esot saistīti ar obligātā iepirkuma komponentes jautājumiem.

Krieķis teica, ka sestdien vakarā Rebenoks bijis pie viņa ciemos, un aizbraucis mājās vēlu naktī. "Tāpēc tas, ko mēs redzam - neticu, ka tā ir laupīšanas slepkavība. Tā ir slepkavība izdarīta ar apzinātu mērķi," uzskata Krieķis.

Izmeklējot advokāta Pāvela Rebenoka slepkavību, policijai jāparāda sava nostāja pret likumpārkāpumiem un pēc iespējas ātri jāatrod vainīgo, aģentūrai LETA teica Rebenoka partneris zvērinātu advokātu birojā Jānis Vilders.

Vildners, kurš kopā ar nogalināto advokātu vadīja zvērinātu advokātu biroju "Rebenoks un Vildners", uz jautājumu, vai pieļauj, ka slepkavība varētu būt saistīta ar Rebenoka profesionālo darbību, sacīja, ka "neko nevar izslēgt".

Viņš teica, ka policija pašreiz strādā, un pauda cerību, ka policija parādīs savu nostāju pret likumpārkāpumiem un pēc iespējas ātrāk atradīs vainīgo.

Vildners arī norādīja, ka šī ir iespēja policijai parādīt, kā tā veic savus pienākumus. Viņš uzsvēra, ka jānotiek nekavējošai izmeklēšanai, jāiesaistās visām tiesībsargājošajām iestādēm un kooperējoties pēc iespējas ātri jāatrisina šis noziegums.

"Tas ir vienīgais, ko es varu pateikt - ceru, ka policija ātri un atbildīgi izmeklēs šo noziegumu, jo tas nav normāli, ka tā notiek," teica Vildners.

Jautāts, vai advokātu birojā pēdējā laikā ir saņemti kādi draudi, Vildners atbildēja: "Es draudus neesmu saņēmis. Vai Rebenoks nav saņēmis kādus draudus, to es nezinu."

Politiķis, bijušais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV), kuram Rebenoks iepriekš bijis ārštata padomnieks, aģentūrai LETA sestdienas rītā atzina, ka saskaņā ar viņam zināmo informāciju Rebenoks šonakt gājis bojā.

Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs aģentūrai LETA teica, ka par advokāta nāvi viņš uzzinājis no medijiem un sociālajiem tīkliem, taču oficiālas informācijas viņam nav.

Īpaši asi pret Rebenoku iepriekš bija vērsusies otras "nometnes" pārstāve, mirušā Olainfarm īpašnieka Valērija Maligina šķirtene Signe Baldere-Sildedze, par Saeimas frakcijām aprakstot savus iebildumus pret advokāta darbību.

P. Rebenoks, kurš kopš 2008. gada ir advokātu biroja Rebenoks&Vilders vadītājs, iepriekš bija ekonomikas ministra Ralfa Nemiro padomnieks un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks, taču bija spiests šos amatus pamest politiskas pretdarbības dēļ.

2019. gada marta beigās P. Rebenoks, kurš toreiz bija Olainfarm padomes priekšsēdētājs, bija vērsies pie toreizējā Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža un Valsts drošības dienesta priekšnieka Normunda Mežvieta saistībā ar viņam izteiktiem draudiem dzīvībai. Savukārt tam sekoja Uzņēmumu reģustra "piesegts" "apvērsums" uzņēmumā un vadības maiņa.