Bērna spīdzināšanas lieta atkal nonāk tiesā

© nra.lv

Augstākā tiesa nākamgad turpinās skatīt lietu par mazas meitenītes spīdzināšanu un slepkavības mēģinājumu, kurā par šo nežēlīgo noziegumu apsūdzēts bērna mātes draugs Aleksandrs Artemjevs, vakar nolēma tiesa.

Pieaudzis vīrietis sistemātiski fiziski iespaidoja mazu bērnu, līdz beigās piekāva tā, ka mazulīte komā nonāca slimnīcā. Tagad meitenīte ir atveseļojusies un dzīvo kopā ar savu īsto tēvu. Māte nav atguvusi aprūpes tiesības uz bērnu, jo tiesa notiesāja arī viņu – par nozieguma slēpšanu.

Šī ir pēdējo gadu laikā smagākā vardarbības lieta pret mazu bērnu, kas nonākusi tiesā. Meitenītes piekaušana, kas, kā vēlāk izrādījās, notikusi sistemātiski, šokēja visu Latviju. 2008. gada 5. maijā Rīgā, no kāda dzīvokļa Kalupes ielā, slimnīcā tika nogādāta 2005. gadā dzimusi meitene ar ļoti smagām traumām. Bērns bija komā. No tiesas sprieduma izriet, ka Artemjevs un meitenītes māte Jeļena Finka sāka dzīvot kopā 2008. gada janvārī Artemjeva dzīvoklī Rīgā. Viņš ne retāk kā divas reizes nedēļā palika mājās ar bērnu un, kad meitenīte niķojās, sistemātiski viņai sita – pa rokām, ķermeni, galvu.

2008. gada 3. maijā, kad Artemjevs kārtējo reizi mājās bija viens pats ar bērnu, viņš tīši iesita mazajai ar dūri pa galvu, nodarot smagus, dzīvībai bīstamus bojājumus – galvas sasitumu ar akūtu asinsizplūdumu zem galvas smadzeņu cietā apvalka. Meitenīte ne tajā, ne nākamajā dienā neēda, viņai bija slikta dūša, kustību traucējumi, taču medicīniskā palīdzība bērnam netika sniegta. Pēc divām dienām, kad meitenītes māte aizgāja uz darbu, vīrietis atkal sita bērnu. Meitenīte zaudēja samaņu, viņai no mutes tecēja asinis. Artemjevs, saprotot, ka bērns var nomirt, izsauca ātro medicīnisko palīdzību. Slimnīcā meitenītei tika konstatēts dzīvībai bīstams vēdera sasitums, kā arī divas dienas iepriekš iegūts galvas sasitums un smadzeņu koma. "Lemjot par bērna aprūpes tiesībām, mūs šokēja tas, cik ciniski pieaugušie cilvēki var melot – ka bērns ieguvis šādas traumas, nokrītot un atsitoties pret TV pulti vai saskrienoties ar suni," tagad Neatkarīgajai saka Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs. Pašlaik gan J. Finka, gan arī mazā meitenīte vairs nav Rīgas dienestu uzraudzības lokā, jo meitenīte dzīvo pie tēva, kuram viņa dzīvesvietas bāriņtiesa piešķīrusi pilnas aprūpes tiesības, arī J. Finka mainījusi savu dzīvesvietu. Zinot to, kas noticis ar bērnu, un faktu, ka bērna māte slēpa sava bērna spīdzināšanu, bāriņtiesa savulaik atņēma viņai aprūpes tiesības pār bērnu, taču, kā izrādās, viņa divas reizes bāriņtiesas lēmumu pārsūdzējusi. Abas reizes viņa zaudējusi, Neatkarīgajai saka A. Krasnogolovs.

Pērn Rīgas apgabaltiesa piesprieda Artemjevam desmit gadu cietumsodu. Lai gan prokuratūra uzskatīja, ka vīrietis ir tiesājams par slepkavības mēģinājumu, tiesa tomēr toreiz pārkvalificēja pantu uz maigāku – par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu (kopumā viņš notiesāts pēc trim pantiem). Mātei piesprieda nosacītu sodu. Augstākajā tiesā apelācijas protestu par apgabaltiesas nolēmumu iesniedza gan prokurore, bet apelācijas sūdzības – gan māte, gan Artemjeva aizstāvis. Prokurore Jekaterina Kušakova uzskata, ka vīrietim piemērojams bargāks sods – viņa pieprasījusi 18 gadus cietumā.

Svarīgākais