Lietu par sistemātisku mazuļa spīdzināšanu AT turpinās skatīt rīt

Lietu, kurā par 2005.gadā dzimušas meitenītes atstāšanu bezpalīdzīgā stāvoklī bīstamos apstākļos apsūdzēta bērna māte Jeļena Finka, bet par šī mazuļa spīdzināšanu un slepkavības mēģinājumu - Finkas civilvīrs Aleksandrs Artemjevs, Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palātā plānots turpināt izskatīt rīt, 30.septembrī, plkst.10.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, šodien tiesa pārbaudījusi lietas materiālus un nopratinājusi apsūdzēto Finku. Rīt lietas izskatīšanu plānots turpināt ar Artemjeva pratināšanu.

Kā ziņots, iztiesājot šo kriminālprocesu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 18.maijā Artemjevam piesprieda desmit gadu cietumsodu un policijas kontroli uz diviem gadiem. Savukārt Finku apgabaltiesa sodīja ar nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem, paredzot viņai tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Finkai apsūdzība tika uzrādīta par bērna atstāšanu bezpalīdzīgā stāvoklī bīstamos apstākļos, kā arī par neziņošanu tiesībsargājošām iestādēm.

Savukārt Artemjevs tika apsūdzēts kopumā pēc četriem Krimināllikuma pantiem - par cietsirdību un vardarbību pret nepilngadīgo, par sistemātisku sišanu ar spīdzināšanas raksturu, par tīšu vidēja smaguma miesas bojājumu nodarīšanu, kā arī par mēģinājumu izdarīt bērna slepkavību pastiprinošos apstākļos.

Apsūdzības pantu par slepkavības mēģinājumu pirmās instances tiesa pārkvalificēja uz pantu par tīšu smaga miesas bojājuma nodarīšanu, savukārt pēc panta par vidēji smagu miesas bojājumu nodarīšanu Artemjevs apgabaltiesā tika attaisnots.

Rezultātā vīrietis tika notiesāts pēc trim pantiem - par cietsirdību un vardarbību pret nepilngadīgo, par sistemātisku sišanu ar spīdzināšanas raksturu, kā arī par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu.

Tomēr vēlāk minētais pirmās instances tiesas spriedums tika pārsūdzēts.

Kā aģentūru LETA informēja Kataja, par apgabaltiesas nolēmumu apelācijas protestu iesniegusi prokurore, bet apelācijas sūdzības - gan Finka, gan Artemjeva aizstāvis Valērijs Andrejevs.

Kā pastāstīja prokurore Jekaterina Kušakova, viņa spriedumu pārsūdzējusi daļā pret Artemjevu, protestējot pret viņa attaisnošanu par vidēji smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kā arī par apsūdzības pārkvalificēšanu no slepkavības mēģinājuma uz pantu par tīšu smaga miesas bojājuma nodarīšanu. Attiecīgi prokurore uzskata, ka Artemjevs ir tiesājams par šo noziedzīgo darbību nodarīšanu un viņam piemērojams bargāks sods, nekā apgabaltiesas piespriestais.

Kā ziņots, Artemjevam prokurore pieprasījusi 18 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Savukārt Finkai, kura apsūdzēta par bērna atstāšanu bezpalīdzīgā stāvoklī bīstamos apstākļos, kā arī par neziņošanu tiesībsargājošām iestādēm, prokurore lūgusi piespriest trīs gadu brīvības atņemšanu. Valsts apsūdzības pārstāve pieļauj, ka Finka sodu varētu izciest nosacīti ar pārbaudes laiku uz trim gadiem.

Kā ziņots, šajā lietā apgabaltiesā pieaicinātais eksperts atzina, ka cietušā bērna galvas trauma un iekšējo orgānu bojājumi nav varējuši rasties, piemēram, kritiena dēļ. Šos miesas bojājumus meitenei radījis kāds truls priekšmets, proti, dūre vai kāja, skaidroja eksperts, norādot, ka viņam šajā darbā ir aptuveni 35 gadu pieredze.

Artemjevs un Finka savu vainu viņiem inkriminētajos noziegumos tiesai noliedza. Apsūdzētais vīrietis gan nenoliedza, ka gribējis bērnam iesist pa dibenu, bet meitenīte strauji pagriezusies, tāpēc trāpījis viņai pa vēderu.

Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokurore krimināllietu par mazās meitenes spīdzināšanu izskatīšanai tiesā nodeva 2008.gada 13.oktobrī - aptuveni piecus mēnešus pēc tam, kad sabiedrību bija šokējušas ziņas par ļoti smagi piekautu mazu bērnu. Vēlāk izrādījās, ka tas nav bijis vienīgais meitenes fiziskās iespaidošanas gadījums. Atklājās, ka viņa spīdzināta regulāri un māte par to nevienam nav ziņojusi, liecina izmeklēšanas gaitā noskaidrotais.

Kā ziņots, 2008.gada 5.maijā Rīgā no kāda dzīvokļa Kalupes ielā slimnīcā tika nogādāta 2005.gadā dzimusi meitenīte ar ļoti smagām traumām. Policija pieļāva, ka bērns traumas guvis pieaugušo rīcības dēļ. Ārsti meitenītei bija konstatējuši dažādus ķermeņa sasitumus, galvas smadzeņu tūsku, asinsizplūdumu galvā, vēdera iekšējo orgānu sasitumus. Bērns esot atradies komā.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais