Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Reigana un Putina maskās tērptiem jauniešiem par cilvēka nolaupīšanas inscenēšanu piemēro sodu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Valsts policija piemērojusi 150 eiro naudas sodu trīs jauniešiem, kuri gada sākumā Vecrīgā inscenējuši personas nolaupīšanu, tērpušies kādreizējā ASV prezidenta Ronalda Reigana un pašreizējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina maskās.

Katram no jauniešiem nesen piemērots 150 eiro sods. Sods piemērots atbilstoši vēl nesen spēkā esošajam Administratīvo pārkāpumu kodeksam, kurā minētās sankcijas no 1.jūlija turpmāk iekļautas nozares tiesību aktos, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Konkrētā norma paredz atbildību par apzinātu nepatiesa notikuma inscenēšanu, kā rezultātā speciālie dienesti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam pienākumam tiek iesaistīti reaģēšanā uz šādu informāciju.

Kodekss par šādu pārkāpumu paredzēja fiziskajām personām naudas sodu no 35 līdz 210 eiro.

Jau ziņots, ka 16.janvārī policija saņēma izsaukumu no kāda aculiecinieka, kurš ziņoja par iespējamu personas nolaupīšanu Vecrīgā, Audēju ielā. Garāmgājēji ziņojuši, ka divi jaunieši, kuriem uz sejas bija iepriekšminētās maskas, situši trešo jaunieti, pēc tam ar varu viņu iegrūduši "Volvo" markas automašīnas bagāžniekā un aizbraukuši.

Ņemot vērā, ka ikviena informācija par personas veselības un dzīvības apdraudējumu tiek uztverta nopietni, policija nekavējoties reaģēja uz šo izsaukumu un devās uz norādīto vietu.

Patruļpolicisti netālu no notikuma vietas Vecrīgā pamanīja novietotu aprakstam atbilstošu automašīnu. Tajā iekšā sēdošie jaunieši, tobrīd jau bez maskām, vēroja apkārtnē notiekošo.

Likumsargi visus trīs iesaistītos jauniešus nogādāja policijas iecirknī paskaidrojumu sniegšanai. Viņi policijai paskaidroja, ka notikušais bija sociālais eksperiments, lai noskaidrotu, kā sabiedrība rīkosies šādā situācijā. Trešā jaunieša sišana bijis inscenējums, turklāt viņš nebija fiziski cietis. Nofilmēto videomateriālu viņi vēlējušies publicēt internetā.

Policisti ar visiem trim jauniešiem, kuri dzimuši 1994.gadā, veica pārrunas, informējot par šādas rīcības sekām.

Policija jau iepriekš norādīja, ka šādu ar sabiedrības apdraudējumu saistītu notikumu inscenēšana nav joks.

Tāpat likumsargi brīdina - pastāv risks, ka iedzīvotāji, kuri saskārušies ar šādu gadījumu, turpmāk būs vienaldzīgāki un nevērsīsies policijā, ja policijas palīdzība patiešām būs nepieciešama.