Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Dubultslepkavība Madonas novadā: rosina apsūdzēt policistu saistībā ar aizturētā vīrieša pašnāvību

© Dmitrijs Suļžics/F64

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosinājis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret policistu saistībā ar pērn dubultslepkavībā Madonas novadā aizturētā vīrieša pašnāvību.

IDB aģentūru LETA informēja, ka vakar IDB kriminālvajāšanas sākšanai nodevis kriminālprocesu pret kādu Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Patruļdienesta rotas amatpersonu par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas.

IDB norāda, ka policijas amatpersona nolaidīgi izturējās pret savu amata pienākumu veikšanu, neveicot par sevišķi smaga noziedzīga nodarījuma izdarīšanu aizturētas personas uzraudzību un tādējādi pieļaujot apstākļus, kuru rezultātā iestājās aizturētā nāve, izdarot pašnāvību.

Krimināllikums par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

IDB šogad pirmajos piecos mēnešos veicis pirmstiesas izmeklēšanu 131 kriminālprocesā, kā arī šajā periodā izskatīti un analizēti 577 saņemtie iesniegumi. Salīdzinot šā gada piecu mēnešu darbības rezultātus ar pagājušā gada attiecīgo periodu, redzams, ka šogad vairāk nekā uz pusi ir pieaudzis atklāto smago un sevišķi smago noziedzīgo nodarījumu īpatsvars.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 23.septembrī policija saņēma informāciju, ka kādā Madonas novada purvā atrasti divu vīriešu līķi ar vardarbīgas nāves pazīmēm - šautām brūcēm.

Aizdomās par minēto noziegumu policija aizturēja 1957.gadā dzimušu vīrieti, kurš aizturēšanas brīdī atradās vairāk nekā trīs promiļu reibumā.

24.septembrī neilgi pēc pratināšanas, kurā par dubultslepkavību aizdomās turētais sniedza detalizētu liecību par notikušo, viņš mēģināja izdarīt pašnāvību, pakaroties īslaicīgās aizturēšanas vietas kamerā.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa toreiz skaidroja, ka plkst.15.25 īslaicīgās aizturēšanas vietas darbinieki to pamanīja un sāka reanimēšanas pasākumus, kā arī izsauca Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu. Mediķi, ierodoties notikuma vietā, turpināja reanimēšanas pasākumus vēl aptuveni 20 minūtes, bet personas dzīvību glābt neizdevās.

Ņemot vērā policijas pieredzi, ka šādos noziegumos aizturētām personām, apjaušot nodarītā sekas, nereti rodas suicidālas domas, viņiem parasti tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, iepriekš paziņoja policija.