Vācijai izdots Latvijā pazīstamais kriminālnoziedznieks Mitrevičs ar iesauku "Podsolnuhs"

Latvijā septembrī aizturēts un Vācijai izdots pazīstamais kriminālnoziedznieks Vladimirs Mitrevičs ar iesauku "Podsolnuhs".

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) preses pārstāvis Aigars Bērziņš, 14.septembrī Rīgā kriminālpolicisti sadarbībā ar Drošības policiju un Valsts ieņēmumu dienesta policijas pārvaldes darbiniekiem Rīgā aizturējuši Mitreviču.

Kā sacīja Bērziņš, 2009.gada martā Vācijas tiesībsargājošās iestādes izsludināja Mitreviču starptautiskā meklēšanā par narkotiku kontrabandu grupā lielā apmērā. Vācijas tiesa izdevusi Eiropas apcietinājuma lēmumu, balstoties uz kuru Mitrevičs šodien izdots Vācijai.

Kā LETA jau ziņoja, šim noziedzīgajam grupējumam kopumā dažādās valstīs atsavinātas narkotikas vairāk nekā 680 miljonu latu vērtībā. Latvijā atsavināto narkotisko vielu vērtība sasniegusi 1,4 miljonus latu, iepriekš informēja Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis.

Divu gadu laikā Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām, sadarbojoties ar kolēģiem no aptuveni 15 dažādām valstīm, izdevies aizturēt 38 šīs noziedzīgās grupas dalībniekus, no kuriem 24 tiks tiesāti Latvijā. Lielākajai daļai no šiem cilvēkiem jau ir bijis tiesas spriedums un piespriestie sodi bijuši bargi - no astoņiem līdz 15 gadiem cietumsoda ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Kopumā Latvijā saistībā ar šo narkotiku kontrabandu ir uzsākti 20 kriminālprocesi, un Latvijā vien ir izdevies atsavināt gandrīz 11 kilogramus kokaīna, 1,5 kilogramus heroīna, gandrīz 100 000 ekstazī tablešu, kā arī cita veida narkotiskās un psihotropās vielas.

Latvijas tiesībsargājošo institūciju vadība uzsver, ka šī ir lielākā un apjomīgākā narkotiku kontrabandas lieta Latvijas vēsturē.

Arī Vācijā sākts process pret Latvijas valstspiederīgo vadītu starptautisku narkotiku kontrabandistu grupējumu.

Noziedzīgais grupējums aktīvi nodarbojās ar sintētisko narkotiku ražošanu Nīderlandē, kokaīna importu no Dienvidamerikas un plaša apmēra dažādu narkotiku pārvadāšanu un izplatīšanu Eiropas Savienībā un Krievijā.

Divi Latvijas valstspiederīgie un viens Vācijas pilsonis tiek uzskatīti par grupējuma līderiem.

LETA jau ziņoja, ka 2009.gada maijā Ekvadoras policija Gvajakilas ostā aizturēja ar Spānijas karogu kuģojošu kravas kuģi, kurā atrasta 21 tonna ar kokaīnu sajaukta melases sīrupa, kas bija ceļā uz Spānijas pilsētu Barselonu.

Toreiz tika ziņots, ka aizdomās par kokaīna kontrabandas mēģinājumu tika aizturēts Podsolnuhs, kā arī Krievijas pilsonis Ruslans Čevčenko un trīs Ekvadoras pilsoņi - Valters Diass, Valters Muriljo un Migels Peress.

Starp aizdomās par lielu narkotiku kontrabandu Ekvadorā aizturētajiem ir vēl viens Latvijā labi zināms kriminālnoziedznieks, Krievijas pilsonis Maksims Tarnopoļskis, kurš savulaik Latvijā tika notiesāts par smagas autoavārijas izraisīšanu, taču aizbēga no atklātā tipa cietuma Vecumniekos, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Arī Mitrevičs ir tiesībsargiem labi zināms noziedznieks. Mitrevičs uz apsūdzēto sola sēdies vairākkārt: 1982.gadā tiesāts par huligānismu un atklātu zādzību, 1997.gadā - par izvarošanu, huligānismu un automašīnas zādzību, 1999.gadā - par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, 2000.gadā - par uzņēmēja Jefima Gelmana tolaik 15 gadus vecā audžudēla nolaupīšanu. 1994.gadā viņš ticis aizturēts arī Francijā.

Pēc tiesībsargājošo institūciju sniegtās informācijas, Mitrēvičs savulaik kontrolēja nelegālo auto biznesu Rīgā un viņa vadībā notika nolaupīto automašīnu atdošana īpašniekiem pret materiālu kompensāciju.

"Podsolnuhs" Latvijā tika tiesāts arī par narkotiku glabāšanu. 2003.gada vasarā policijas darbinieki Rīgā, Pētersalas ielas un Ganību dambja krustojumā, aizturēja automašīnu "Mercedes Benz", kuru pārmeklējot, atrada magoņu salmus, 5,2 mililitrus magoņu salmu koncentrāta un 6,3 mililitrus jēlopija šķīduma. Automašīnā brauca 1960.gadā dzimušais Mitrevičs, kā arī Krievijas kriminālā "autoritāte", 1963.gadā dzimušais Hvičs Toloraja, kurš bija pie auto stūres.

Pret Mitreviču tika ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 253.panta 1.daļas par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu. Par to Krimināllikumā paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz septiņiem gadiem.

Rīgas apgabaltiesa, izskatot šo lietu apelācijas kārtībā, 2004.gada pavasarī Mitrevičam par minēto noziedzīgo nodarījumu piemēroja nosacītu brīvības atņemšanas sodu uz vienu gadu ar pārbaudes laiku uz sešiem mēnešiem. Šis spriedums netika pārsūdzēts, un 2004.gada augusta beigās tas stājās likumīgā spēkā.

Latvijā

Veicot fokusēto atbilstības revīziju, Valsts kontrole secināja, ka Labklājības ministrijas pieprasītais papildu finansējums mērķdotācijai pašvaldībām garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta izmaksai 2023. un 2024. gadā nav pamatots. Ir konstatētas būtiskas un visaptverošas neatbilstības mērķdotācijas izmaksai pieprasītā papildu finansējuma plānošanā. Labklājības ministrija GMI pabalsta izdevumu līdzfinansēšanai nepieciešamo papildu finansējumu ir aprēķinājusi būtiski lielākā apmērā, nekā faktiski nepieciešams.

Svarīgākais