VID notver, iespējams, afrikāņu bēgļu sūtītu paku ar 1,5 kilogramiem kokaīna

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki kādā pasta sūtījumā no Bolīvijas atklājuši gandrīz 1,5 kilogramus kokaīna.

VID radušās aizdomas, ka narkotiku sūtīšanu un saņemšanu organizējusi kāda Āfrikas valstu bēgļu grupa, kas ir apmetusies dažādās Eiropas valstīs, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas nodaļā.

VID sācis kriminālprocesu par narkotisko vielu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai un šodien Rīgas rajona tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu - kādam 1984.gadā Zimbabvē dzimušam vīrietim.

VID informē, ka Muitas kriminālpārvaldes darbinieki šā gada jūnijā no ārvalstu muitas dienesta saņēma informāciju par to, ka kādā no Latīņamerikas valstīm pasta sūtījumā, kur bija norādīta saistība ar Latviju, tika atklātas un izņemtas narkotikas.

Pēc šīs informācijas saņemšanas VID veica izlūkošanas pasākumus, un to rezultātā 2.septembrī Latvijas Pasts, veicot muitas kontroli kādam sūtījumam no Latīņamerikas, atklāja baltu pulverveida vielu, par kuru radās aizdomas, ka tā ir kokaīns.

Šajā pašā dienā tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.1 panta 2.daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm par iespējamo narkotisko vai psihotropo vielu pārvietošanu pāri robežai nelikumīgā veidā.

Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes eksperti VID sniedza atzinumu, ka pasta sūtījumā patiešām bijis 1481 grams kokaīna.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka kāda 1972.gadā dzimusi Latvijas iedzīvotāja, kura bija norādīta kā pasta sūtījuma saņēmēja, caur kādu interneta portālu bija iepazinusies ar Nīderlandē dzīvojošu afrikāņu izcelsmes vīrieti.

Pēc vīrieša lūguma sieviete piekritusi saņemt pasta sūtījumu no Bolīvijas, kurš it kā bija domāts jauniegūtās paziņas māsai, kurai neesot pases, un darīja paziņai zināmus savus personas datus un adresi.

Pēc sūtījuma pienākšanas sieviete to saņēma pasta nodaļā un pēcāk glabāja pie sevis.

Pēc internetā iegūtās paziņas lūguma sieviete Rīgā 22.septembrī sūtījumu nodeva tālāk citai personai - 1984.gadā Zimbabvē dzimušam vīrietim, kurš sūtījuma saņemšanai bija ieradies no Lietuvas.

Minēto vīrieti VID darbinieki pēc sūtījuma saņemšanas aizturēja.

Izmeklētājiem ir aizdomas, ka aizturētajam vīrietim narkotiskās vielas bija jānogādā Lietuvā.

Latvijas iedzīvotāja, piekrītot saņemt un nodot sūtījumu, pašai nezinot, tika iesaistīta iepriekš izplānotā, smagā noziedzīgā nodarījumā, ko, iespējams, organizē Āfrikas valstu bēgļu grupa, kuras dalībnieki apmetušies dažādās Eiropas valstīs.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

VID aicina iedzīvotāju būt uzmanīgiem un nepiekrist saņemt un nodot svešām personām domātus sūtījumus, uzsver VID.

Gadījumā, ja iedzīvotāji ir saskārušies ar līdzīgiem gadījumiem, kad viņus cenšas pierunāt saņemt citai personai domātus pasta sūtījumus, VID aicina ziņot, zvanot uz diennakts bezmaksas uzticības tālruni "80009070", izvēloties tēmu "Kontrabanda".

Svarīgākais