Drošības dienests lūdz izvērtēt Sparāna advokāta rīcību, masu medijiem stāstot par šo lietu

© Aigars Jansons/F64 Photo Agency

Valsts drošības dienests (VDD) ir lūdzis Latvijas Zvērinātu advokātu padomei (LZAP) izvērtēt advokāta Aleksandra Berezina rīcību par kukuļņemšanā aizdomās turētā bijušā Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieka Aigara Sparāna krimināllietā, masu medijiem izpaužot ziņas par izmeklēšanu.

VDD iesniegumā ZAP norādījis, ka Berezins maijā sniedzis intervijas, kuru laikā izpaudis informāciju, kas ir atspoguļota Konstantīna Soloduhas sniegtajās liecībās. Turklāt Berezins nosaucis lietā figurējošos Soluduhas, Andreja Panteļējeva un Edvīna Inkēna vārdus. Šādi viņš apzināti esot izpaudis liecinieka datus un kukuļdošanas starpniecībā, iespējams, iesaistīto personu datus, VDD nostāju noskaidroja LETA.

Likums paredz, ka krimināllietā esošie materiāli ir izmeklēšanas noslēpums. Tāpat Krimināllikums paredz atbildību par pirmstiesas kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušanu bez izmeklētāja vai prokurora atļaujas līdz šā procesa pabeigšanai, ja to izdarījusi persona, kura ir bijusi brīdināta par attiecīgo ziņu neizpaušanu.

Lai gan Berezins nav rakstiski brīdināts par pirmstiesas kriminālprocesā iegūto ziņu neizpaušanu, tomēr viņš ir apzināti masu medijos publiskojis kriminālprocesā iegūtās ziņas, uzskata VDD.

Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska aģentūrai LETA teica, ka "nevar ne apstiprināt, ne noliegt" šāda iesnieguma saņemšanu.

Skaidrojot vispārējo procedūru, viņa atzīmēja, ka pēc jebkuras fiziskās personas vai institūcijas iesnieguma saņemšanas ZAP pieprasa advokātam vai advokātiem paskaidrojumus, pēc kuru saņemšanas materiāli tiek izskatīti padomes sēdē.

ZAP var lemt par disciplinārlietas ierosināšanu, lietas nodošanu ētikas komisijai, rīcības nepareizības izskaidrošanu vai atbildes sniegšanu iesniedzējam, kurā norādīts, ka pārkāpums nav konstatēts.

Berezins aģentūrai LETA apstiprināja, ka saņēmis ZAP lūgumu sniegt paskaidrojumu padomei, reaģējot uz VDD saņemtu iesniegumu.

Advokāts nenoliedza, ka sniedzis intervijas par Sparāna lietu, taču viņš ne vienā brīdī neesot žurnālistiem minējis Soluduhas, Panteļējeva un Inkēna vārdus.

Advokāts uzskata, ka VDD ar savu rīcību parāda, ka neviens nedrīkst informēt sabiedrību par pret personu izvirzītajām aizdomām. Otrkārt, VDD melojot, apgalvojot, ka viņš esot izpaudis medijiem iesaistīto personu vārdus, izteicās advokāts.

"Treškārt, VDD baidās no tā, ka es varētu atklāt pēdējo izmeklēšanas darbību rezultātus, kuri sagrauj apsūdzības versiju par Sparāna kukuļošanu. Visbeidzot, šī situācija liecina par to, ka jaunieceltā ģenerālprokurora nostāja par atklātību komunikācijā ar medijiem un prokurora aktīvā iesaistīšanās agrīnajā izmeklēšanas stadijā ir akūti nepieciešama, lai izslēgtu valsts drošības iestāžu iespējamo patvaļu," paziņoja advokāts.

Jau ziņots, ka VDD bijušajam SAB darbiniekam Aigaram Sparānam inkriminē 35 000 eiro kukuļņemšana, 10.maijā vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

Liecības pret Sparānu kukuļošanas lietā sniedzis Tukuma lidostas līdzīpašnieks, dažādās ieroču un stratēģisko preču tirdzniecības krimināllietās pavīdējušais Konstantīns Soloduha.

Soloduha ne reizi vien bijis tuvumā stratēģiskās nozīmes preču aprites krimināllietām, taču pats allaž bija izsprucis sveikā. Plašu rezonansi guvušajā tā sauktajā Moldovas ieroču lietā sākotnēji aizdomās turamais bija arī Soloduha, bet uz apsūdzēto sola viņš tā arī nesēdās.

VDD 2016.gadā atzina, ka pierādījumi pret Soloduhu nebija pietiekami. Par ieroču pārvešanu no Moldovas uz Armēniju notiesāja citu personu, ko tiesā aizstāvēja Soloduhas advokāts.

Soloduhas firma bija iesaistīta vēl vienā VDD kriminālprocesā par helikopteru rezerves daļu piegādi Jemenai. Par dokumentu viltošanu apsūdzēja uzņēmuma darbinieku, bet tiesā viņu attaisnoja.

Pēdējo reizi medijos Soloduhas vārds atkal plašāk izskanēja 2018.gadā, kad Lietuvas mediji saistībā ar kukuļošanu kaimiņvalsts armijā kā ieinteresēto pusi minēja Soloduhas firmu "Wings 4 Sky Group", kam pieder lidosta "Jūrmala" pie Tukuma.

Patlaban Soloduha atrodas apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā kādā VDD izmeklētā krimināllietā, par ko nekāda informācija netiek sniegta, bet ļoti ticams, ka lieta atkal saistīta ar stratēģiskās nozīmes preču aprites pārkāpumiem, vēstīja LTV.

Esot apcietinājumā, Soloduha esot uzrakstījis iesniegumu VDD par kukuļu došanu Sparānam caur diviem starpniekiem vairāku gadu garumā. Vairāki avoti raidījumam apstiprinājuši, ka Soloduha kā starpniekus esot minējis uzņēmēju Edvīnu Inkēnu un bijušo politiķi Andreju Panteļējevu, kurš pa vidu politiskajai darbībai paspēja pastrādāt arī SAB. Vairākos maksājumos Soloduha it kā nodevis Sparānam kopumā 35 000 eiro.

Sparāna advokāts Aleksandrs Berezins atzinis, ka Sparāns ar Soloduhu ir tikušies, bet neesot runājuši par it kā samaksāto naudu. Sparāns tobrīd vēl strādāja SAB.

Savukārt "TV3" raidījumam "Nekā personīga" Berezins atklāja, ka no 2015. līdz 2017.gadam ieskaitot, "precīzi nezināmā ne mēnesī, ne datumā viens cilvēks esot devis Sparānam kukuļus trīs reizes ar divu starpnieku starpniecību kopumā par summu 35 000 eiro."

Pirmkārt, šī nauda esot dota, lai it kā no Sparāna dabūtu informāciju, kura atrodas specdienestu rīcībā attiecībā par šo iesniedzēju interesējošo objektu.

"Otra lieta, par kuru it kā dota šī nauda, par to, lai Sparāns, izmantojot it kā savu stāvokli, sakārtotu problēmas ar konkrētu iesniedzēju interesējošu objektu, kas arī nekad nav ticis izdarīts un, tiekoties ar Sparānu vairākkārt, nekad arī netika vaicāts, vai viņš kaut ko vispār ir darījis par šo naudu," "Nekā personīga" skaidrojis Berezins.

VDD iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka 28.aprīlī un 29.aprīlī dienests veica tiesas sankcionētas procesuālās darbības ar trīs personām saistītos objektos Rīgā.

Procesuālās darbības, tajā skaitā kratīšanas, norisinājās VDD izmeklētā kriminālprocesā par kukuļņemšanu lielā apmērā.

Vairākos objektos veikto tiesas sankcionēto kratīšanu laikā VDD izņēma dažāda veida datu nesējus un dokumentus.

VDD aizturēja trīs personas un patlaban publiski zināms, ka Sparānam ir piemērots aizdomās turētā statuss un kā drošības līdzeklis tika noteikts apcietinājums, bet pret 50 000 eiro drošības naudu viņš no apcietinājuma atbrīvots.

Svarīgākais