Somijā pieaug ārzemnieku pastrādāto noziegumu apjoms

Somijā pieaudzis ārvalstu pilsoņu pastrādāto noziegumu skaits, ko vietējā policija saista ar Baltijas valstu pievienošanos Šengenas zonai, vēsta Somijas telekanāls YLE.

Zādzības bieži vien tiek pasūtītas no ārvalstīm, bet nozagtā prece no Somijas tiek izvesta, norāda Somijas policija.

Visbiežāk noziedznieku grupas veic ielaušanos mājokļos - parasti īsā laika periodā dažādās apdzīvotās vietās Somijā un pēc tam ātri pamet valsti.

Zagļi ir gatavi ņemt gandrīz jebko, ko iespējams pārdot, tostarp instrumentus, dārglietas, automašīnu gaisa spilvenus, telefonus un sporta aprīkojumu.

Zagļu aktivitātes parasti ir organizētas, zādzības tiek veiktas pēc pasūtījuma, un nozagtā prece tiek izvesta no Somijas un pārdota noziedznieka dzimtajā valstī.

"Viņi zina, ko viņi vēlas iegūt. Noteiktās valstīs noteikti produkti ir tik dārgi, ka cilvēki ir gatavi ierasties Somijā, lai tos nozagtu. Labs piemērs ir motorlaivu dzinēji. Katru mēnesi tiek nozagti 200 tādi," skaidroja Iekšlietu ministrijas policijas galvenais inspektors Robins Lardots.

Problēma sākās 2007.gadā, kad Baltijas valstis pievienojās Šengenas zonai. Pagājušā gadā māju aplaupīšanu gadījumu skaits sasniedza 3600 gadījumus, no kuriem 25% pastrādāja ārzemju noziedznieki, kas Somijā pavadīja īsu laiku.

Šā gada vasaras laikā Somijas policija par dažādām zādzībām un laupīšanām aizturēja aptuveni 200 ārzemniekus, pārsvarā iebraucējus no Polijas, Rumānijas un Baltijas valstīm.

Noziedznieku aktivitātes atvieglo biežā prāmju satiksme starp Somiju un Igauniju, kas ļauj zagļiem izbraukt no Somijas vēl pirms upuri ir atklājuši, ka viņi kaut ko ir zaudējuši.

"Zagtu automašīnu detaļu vai mobilo telefonu gadījumā viņiem ir darbnīcas, kas izmanto zagtās detaļas vai atbloķēs mobilos telefonus," sacīja Lardots.

Metāllūžņus, īpaši vara izstrādājumus, ir iecienījuši gan somu, gan ārvalstu zagļi.

Somijas metāllūžņu uzpircēju asociācijas izpilddirektors Jari Kortesoja skaidroja, ka zagļi aiznesuši vara izstrādājumus līdz 20 000 eiro vērtībā.

Somijas metāllūžņu uzpircēji ir izveidojuši e-pasta sarakstes sistēmu, lai apmainītos ar informāciju par metāllūžņu zādzību, tādā veidā novēršot, ka vienam uzpircējam nozagtie metāllūžņi tiek pārdoti citam.

Lai cīnītos pret ārzemju noziedznieku problēmu, Somijas likumsargi vasarā uzsāka plašu operāciju, kurā piedalās policija, muita, robežsardze un prokuratūra. Operācijas panākumi lielā mērā saistāmi arī ar ciešo sadarbību ar Igaunijas, Latvijas un Zviedrijas likumsargiem, kā arī Eiropas policijas biroju ("Europol").

Policijas operācija balstīta uz lietu vākšanu par likumpārkāpējiem. Līdz šim likumsargi uzkrājuši lietas par 600 personām, kas ir potenciāli aktīvi noziedznieki. Lielākā daļa no viņiem ir Igaunijas, Rumānijas, Lietuvas un Latvijas pilsoņi.

Pēdējo trīs mēnešu laikā 360 no šiem novērotajiem cilvēkiem apmeklējuši Somiju.

Balstoties uz savāktajām lietām, Somijas likumsargi cenšas atpazīt noziedzniekus prāmju ostās starp iebraukušajiem pasažieriem.

Ostās Somijas robežsardze aiztur tās personas, kam nav tiesības iebraukt valstī. Ja nav iespējams aizturēt vai deportēt potenciālos noziedzniekus, viņi tiek novēroti un pēc tam aizturēti nozieguma izdarīšanas brīdī.

Somijas likumsargu mērķis ir pēc notiesāšanas noziedzniekus izdot soda izciešanai viņu māju valstī.